1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Politie gebruikt taser vooral om te dreigen

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De politie heeft het afgelopen jaar ruim 300 keer een stroomstootwapen ingezet. In de meeste gevallen bleef het bij dreigen met de taser, blijkt uit cijfers van de politie. Er is nu een jaar geëxperimenteerd met de taser in vooral Rotterdam, Zwolle en Amersfoort.

Tijdens de proefperiode hebben agenten 65 keer iemand daadwerkelijk getaserd. Uit het wapen schieten dan pijltjes, waarna een elektrische schok volgt en iemand tijdelijk verlamd raakt.

In nog eens 54 gevallen deelde de politie een schok uit door de taser tegen iemands lichaam te drukken. De verdachte raakt dan niet verlamd, maar krijgt alleen een pijnlijke stroomstoot.

"We hebben het wapen aangeschaft om het te kunnen afvuren, maar we zien dat het ook op deze manier wordt gebruikt", zegt plaatsvervangend politiechef Willem Woelders. "Daaraan besteden we nu ook meer aandacht in de opleiding."

'Bij inzet taser stopt bijna 70 procent van de verdachten met geweld'

Meestal was het volgens de politie genoeg om te dreigen met de taser, waardoor geweld kon worden voorkomen. Eerder zei de politie al tevreden te zijn over het stroomstootwapen, juist vanwege dat afschrikwekkend effect.

Volgens Woelders is vrijwel geen letsel geconstateerd bij verdachten die zijn getaserd. "De ervaring is buitengewoon vervelend, maar je moet ook kijken naar onze alternatieven. De gevolgen kunnen voor een verdachte vele malen groter zijn als we een politiehond of vuurwapen moeten inzetten."

Amnesty International vindt dat de gezondheidsrisico's worden onderschat, vooral omdat het wapen geregeld wordt gebruikt bij verwarde mensen. De mensenrechtenorganisatie publiceert maandag een kritisch rapport over het gebruik van stroomstootwapens door de Nederlandse politie.

Daaruit blijkt volgens Amnesty dat de politie niet goed genoeg is getraind en dat het wapen niet altijd wordt gebruikt zoals bedoeld. "Je mag het wapen alleen inzetten bij levensbedreigende situaties of wanneer ernstig letsel dreigt, maar het valt op dat de politie de taser relatief vaak gebruikt", zegt Gerbrig Klos van Amnesty International.

De organisatie vindt dat het uitdelen van een schok door het wapen tegen het lichaam van een verdachte te drukken, verboden moet worden. "Agenten gebruiken de taser vaak op deze manier, terwijl het wapen daar helemaal niet voor bedoeld is."

Later dit jaar komt de politie met een advies of de taser aan de standaard-wapenuitrusting zou moeten worden toegevoegd. De ruim 300 agenten die hebben meegedaan aan de test mogen het wapen tot eind dit jaar blijven gebruiken.

Taser-cijfers

AmersfoortZwolleRotterdamNoord-NederlandTotaal
Dreigen35351130183
Afvuren61147165
Tegen lichaam houden2547054
Totaal43512071302

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl