Shorttrackster Suzanne Schulting tijdens de training
NOS SportAangepast

Goedemorgen Pyeongchang, dit staat er vandaag op het spel

De achtste dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang moet het zowaar doen zonder langebaanschaatsen. Maar dat betekent allerminst dat er geen Nederlanders in actie komen vandaag.

Zo springt olympisch debutant Kimberley Bos op haar slee voor de derde en beslissende vierde run bij de skeletonvrouwen. Die beginnen om respectievelijk 12.20 en 13.45 uur. De 24-jarige Edese staat na de eerste dag op een keurige negende stek.

Al eerder is het de beurt aan de shorttrackers. Om 11.00 uur beginnen de series van de 1.500 meter voor vrouwen. Namens Nederland starten Suzanne Schulting, voor wie de Spelen nog louter teleurstellingen (val op 500 meter en uitschakeling op aflossing) heeft gekend, en Jorien ter Mors, die afgelopen week nog goud op de 1.000 meter langebaan veroverde.

Drie kwartier later zijn de kwartfinales van de 1.000 meter voor mannen aan de orde. Sjinkie Knegt, in 2014 winnaar van het brons op deze afstand en sinds een week in het bezit van olympisch zilver op de 1.500 meter, en Itzhak de Laat zijn nog altijd in de strijd.

Knegt grapt

De Nederlanders maken goede kans op medailles, zegt NOS-commentator Joris van den Berg. "Weet je wat Sjinkie Knegt vandaag tegen ons zei? Zet maar vast een bakje koffie voor me klaar bij Henry."

Knegt doelde op zijn eventuele aanwezigheid in het programma Studio Sportwinter, waar medaillewinnaars komen napraten over hun prestatie. "Hij zei het met een knipoog uiteraard, maar het zegt wel wat over zijn zelfvertrouwen. Hij is echt in vorm. En Jorien ter Mors kan, als ze de dag van haar leven heeft, ook in de medailles rijden."

De voorbeschouwing op de 1.500 meter begint om 10.45 uur en is te zien op NPO 1 en NOS.nl. De finales bij het shorttrack zijn om 13.09 uur (1.500 meter vrouwen) en 13.24 uur (1.000 meter mannen).

Medal Plaza

Tot nu viel er deze Spelen elke dag wel een plak te bejubelen voor Nederland. De laatste in de rij medaillewinnaars is Esmee Visser, die gisteren stuntte met winst op de 5.000 meter voor vrouwen.

Vandaag krijgt ze om 11.00 uur op Medal Plaza haar gouden medaille omgehangen. Beelden zijn te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Dag 8 van de Olympische Spelen

Afgelopen nacht

In Pyeongchang is ook deze dag alweer gesport. Bij de vrouwen stond de Super G op het programma. Alle ogen waren gericht op Lyndsey Vonn. De skiester uit Amerika maakte haar olympische rentree, nadat ze vier jaar geleden in Sotsji de Spelen aan zich voorbij had moeten laten gaan vanwege blessures.

Vonn, winnares van goud op de afdaling in Vancouver in 2010, kwam als eerste naar beneden, maar zag zich al snel worden gepasseerd door de concurrentie. Uiteindelijk ging het goud heel verrassend naar Ester Ledecka, een snowboardster. De Tsjechische is wereldkampioen parallelreuzenslalom en troefde vannacht alle toppers op de ski af.

Kunstschaatser Yuzuru Hanyu verdedigde met succes zijn olympische titel. De Japanner is de eerste sinds 1952 die daarin slaagt. Toen wist de Amerikaan Dick Button in Oslo voor de tweede maal op rij goud te veroveren bij het kunstschaatsen.

De beste kür van de dag was echter van de Amerikaan Nathan Cehn, die een aantal viervoudige sprongen op het ijs liet zien.

Pyeongchang Vandaag om 7.00 op NPO 1 en NOS.nl

In het ochtendprogramma Pyeongchang Vandaag, dat om 7.00 uur begint op NPO 1 en ook te zien is via NOS.nl, is er ook aandacht voor de Super G bij de vrouwen en het kunstrijden bij de mannen. Maar er wordt daarin ook al vooruitgeblikt naar het shorttrack.

Later op de dag zijn er ook beelden van het skeleton met Kimberley Bos, is er aandacht voor de finale van het schansspringen en zijn er samenvattingen van het ijshockeytoernooi bij de mannen. Daar staat het duel tussen de Verenigde Staten en de Russische ploeg op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl