NOS SportAangepast

Ghanese Amsterdammer Frimpong: ik ben geen toerist

Ghanese Amsterdammer Frimpong: ik ben geen toerist

Er moet iemand laatste worden. Skeletonner Akwasi Frimpong trof dat lot bij zijn olympisch debuut in Pyeongchang. De Ghanese Amsterdammer zat er niet mee. Hij heeft een hoger doel. "Ik wil over vier jaar in Peking meedoen om de medailles. Ik ben hier niet als toerist."

Frimpong probeerde het als sprinter in de Nederlandse estafetteploeg, stapte vergeefs over naar het bobsleeën, maar pas bij zijn derde poging was het raak. Koud twee jaar skeletonner kwam zijn droom donderdag en vrijdag in Pyeongchang uit: hij is olympiër.

Zingende skeletonner Frimpong in Studio Sportwinter

Over aandacht had de geboren Ghanees, die op 8-jarige leeftijd als vluchteling naar Nederland kwam en inmiddels in de Verenigde Staten een bestaan heeft opgebouwd, in Zuid-Korea niet te klagen. Elke camera wist hem te vinden om zijn verhaal over de lange reis naar de Olympische Spelen te laten doen.

Medailles

In het veld van dertig skeletonners was hij twee dagen de minste. Positief als hij is, maakte Frimpong daar geen enkel punt van. Via het Afrikaanse continent had hij zich geplaatst, vier jaar eerder dan aanvankelijk zijn uitgangspunt was. "Iedereen leeft met me mee. Mijn doel ligt over vier in Peking. Daar wil ik meedoen om de medailles."

Waar haalt hij de energie vandaan om te investeren in een sport waarin hij een enorme achterstand moet zien goed te maken? "Sport was het enige dat ik als vluchteling had. Topsport is belangrijk voor me. Daarin kan me uiten. Over vier jaar zit ik hier met een plak", hield hij de gasten van Studio Sportwinter voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl