Stille tocht voor dode schietpartij Amsterdam: 'Vrees voor rest van buurt'
Honderden mensen hebben in Amsterdam meegelopen in een stille tocht voor de 17-jarige Mohammed Bouchikhi, die vorige maand werd doodgeschoten in een buurtcentrum. De tocht was een initiatief van vrienden en familie van de jongen. Zij zeiden dat ze willen voorkomen dat meer onschuldige mensen omkomen bij schietpartijen. Ook waarnemend burgemeester Van Aartsen liep mee.
Bouchikhi werd eind januari doodgeschoten in jongerencentrum Wittenburg. Hij was daar als stagiair aan het werk toen gewapende mannen het vuur openden. De politie gaat ervan uit dat hij niet het eigenlijke doelwit was.
"Het was een jongen die altijd een glimlach op zijn gezicht had", zegt een bekende van Mohammed. "Maar in de eerste uren na zijn dood werd hij als een crimineel neergezet door de mainstream media. Dat was vreselijk."
“Het zou heel triest zijn als ik nog een keer een stille tocht moet organiseren.
De deelnemers aan de stille tocht vertrokken vanuit het Oosterburgerpark. Onder hen waren veel jongeren en buurtbewoners. De sfeer was rustig. Veel mensen maakten een aangeslagen indruk.
Met ballonnen, kaarsjes en spandoeken liep de groep een route door Amsterdam. In de wijk Kattenburg herdachten de aanwezigen een jongen die in november omkwam bij een andere schietpartij. Aan het einde van de tocht hielden familieleden en vrienden van Mohammed Bouchikhi toespraken.
Een vriendin en lerares zeiden geëmotioneerd dat ze zich de jongen ook vooral herinnerden om zijn glimlach en dat ze enorm zijn geschrokken van zijn dood. De oom van Mohammed riep jongeren uit de buurt op alle informatie te delen met de politie. "Dit is niet de tijd om stoer te zijn en je mond te houden", zei hij. "Als je iets weet, zeg het dan. Alles kan relevant zijn."
Bang voor geweld
De schietpartij in jongerencentrum Wittenburg heeft tot veel onrust geleid onder omwonenden. Het was de tweede dodelijke schietpartij in de buurt binnen een paar maanden en die avond waren in het buurtcentrum veel kinderen aanwezig.
Buurtbewoners zijn bang voor meer geweld. "Ik vrees voor de rest van de buurt", zegt een van de initiatiefnemers van de stille tocht. "Ik ben bang voor mijn buurjongetjes. Ik heb ze allemaal zien opgroeien. Het zou heel triest zijn als ik nog een keer een stille tocht moet organiseren."
Opnieuw te weinig bedden in Ter Apel, en ook geen bussen voor vervoer
Zeker vijftig mensen zullen de nacht op een stoel in de wachtruimte moeten doorbrengen.
- liveblog
Russische militair bekent doden ongewapende Oekraïner • Extra Europese steun voor Oekraïne
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Oppositie: geen eigen bijdrage jeugdzorg, kabinet doet toch onderzoek
In het debat over hervorming van de jeugdzorg werd duidelijk dat niemand een eigen bijdrage ideaal vindt, maar toch wil het kabinet het laten onderzoeken.