Jillert Anema ANP Pro Shots

Jillert Anema betreurt de ophef die rond zijn persoon is ontstaan gedurende de Winterspelen in Pyeongchang. De coach van schaatser Jorrit Bergsma is echter niet van plan op korte termijn zijn rol bij een poging een wedstrijd van de Nederlandse achtervolgingsploeg tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 te beïnvloeden, toe te lichten.

Dat laat hij vrijdag weten in een door sportkoepel NOC*NSF uitgegeven korte verklaring.

Er is, op een niet door mij gekozen moment, een verhaal verschenen aan de hand van een interview uit 2017.

Jillert Anema

Anema bood in 2014, als coach van de Franse mannenploeg, de Nederlandse bondscoach Arie Koops aan de Nederlanders te laten winnen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

'Niet door mij gekozen moment'

De Volkskrant onthulde dat donderdag, op de dag dat op de Spelen de medailles verdeeld werden op de 10.000 meter. Anema: "Er is, op een niet door mij gekozen moment, in de Volkskrant, een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd", laat Anema weten.

Hij vervolgt: "Ik heb er bewust voor gekozen niet te reageren op de dag van de 10 kilometer om de voorbereiding en de races van Jorrit en Sven op deze afstand niet verder te verstoren. Ik zal tijdens het restant van deze Olympische Spelen verder niet ingaan op deze zaak."

Anema wil niets zeggen omdat het in zijn ogen momenteel in Pyeongchang alleen maar draait om de prestaties. "We hebben hier in Pyeongchang nog ruim een week te gaan, waarin we op alle nog te rijden afstanden uitkomen. Ik snap de vraag om nadere uitleg heel goed, maar vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden."

STER reclame