NOS NieuwsAangepast

Koolmees komt met soberder ouderschapsvoorstel dan SER

Minister Koolmees komt heel binnenkort" met een ander ouderschapsvoorstel dan de Sociaal-Economische Raad (SER). De adviesraad van het kabinet bracht vanmorgen een voorstel naar buiten om beide ouders zes weken doorbetaald verlof te geven.

Koolmees wil zo ver niet gaan. Hij werkt aan een wettelijke regeling voor de partner van de moeder. Die kan zes weken ouderschapsverlof krijgen, waarvan één week 100 procent wordt doorbetaald. De overige vijf weken krijgt de partner 70 procent van het loon.

Niet uit belastingpot

Koolmees heeft er vooral problemen mee dat het voorstel van de SER door de overheid moet worden betaald. Hij vindt dat de werkgevers en werknemers de regeling via premies moeten financieren en dat het geld niet "uit de belastingpot van minister Hoekstra van Financiën" moet komen.

Hij wijst erop dat het kabinet in het regeerakkoord heeft afgesproken dat er een partnerverlof van zes weken moet komen. Nu loopt Nederland achter op andere landen, zegt hij. "Zes weken is goed voor de arbeidsmarkt en goed voor de band tussen ouder en kind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl