Coach Jillert Anema (l) en Jorrit Bergsma; hoofdrolspelers op een bewogen dag rond de 10.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Zaak-Anema werpt schaduw over titanenstrijd op 10 kilometer

Het was de dag waar schaatsliefhebbers vol verwachting naar hadden uitgekeken. Zou het Sven Kramer eindelijk lukken op de 10.000 meter?

De titanenstrijd tussen Nederlands succesvolste schaatser, de Canadese wereldrecordhouder met Nederlands bloed Ted-Jan Bloemen en titelverdediger Jorrit Bergsma hield de gemoederen al tijden bezig. Maar nog voor de matadoren het strijdperk betraden, legde een rel rond Jillert Anema een schaduw over de zesde schaatsdag op de Olympische Spelen.

Ploegenachtervolging Sotsji

Anema, coach van Jorrit Bergsma, had geprobeerd bij de Spelen van Sotsji vier jaar geleden het wedstrijdverloop bij de ploegenachtervolging te beïnvloeden. Hij bood, als coach van de Franse mannenploeg, de Nederlandse bondscoach Arie Koops aan de Nederlanders te laten winnen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

Gerard Dielessen

De affaire werd donderdag, vlak voor de 10.000 meter, gepubliceerd door de Volkskrant. De krant was in bezit van een brief, waarin Anema door sportkoepel NOC*NSF flink op de vingers wordt getikt voor zijn handelen. De schaatscoach kreeg per brief een officiële waarschuwing, bevestigde NOC*NSF in de loop van de dag.

De berichtgeving leidde tot veel onrust in de olympische schaatsploeg. Kramer, die later ten onder ging op de afstand die nog ontbrak in zijn prijzenkast, werd gevraagd wat hij er allemaal van vond. Jorrit Bergsma moest uitleggen dat de rel hem niet had afgeleid en dat hij zich helemaal gefocust had op zijn rit, die hem uiteindelijk zilver opleverde.

Excuses

Bergsma wees met de beschuldigende vinger richting Sven Kramer en diens ploeg. Een paar uur later bood hij zijn excuses aan, maar voegde er wel aan toe dat het een bewuste actie moest zijn geweest om juist op de dag van de 10.000 meter met dit nieuws te komen.

"Iemand wil mij uit balans halen", was de conclusie van de onttroonde kampioen, die het in tegenstelling tot Kramer de nieuwe olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen wel lastig maakte.

NOC*NSF, dat de zaak vier jaar uit de publiciteit hield, kwam na de beschuldiging van Bergsma toch met een soort verklaring. In een bericht op Twitter verklaarde de sportkoepel dat Anema zelf de bron was van het verhaal in de Volkskrant en alle commotie die daarop volgde.

Tegenover de NOS stelde algemeen directeur Gerard Dielessen dat de zaak in de ogen van de sportkoepel in 2014 op een goede wijze is afgehandeld. "We hebben de gedachte van Jillert direct in de kiem gesmoord en hebben duidelijk gemaakt dat het in strijd is met alle regels van fair play."

Anema mocht blijven in Sotsji

NOC*NSF stuurde coach niet weg. Anema werd wel duidelijk gemaakt dat er na de Spelen nog een vervolg zou komen. Dat werd de brief met waarschuwing, die werd ondertekend door Dielessen en voorzitter André Bolhuis.

Het IOC werd niet geïnformeerd over de zaak. "Met de kennis van nu hadden we dat destijds misschien wel moeten doen", aldus Dielessen. Inmiddels heeft de sportkoepel het IOC wel geïnformeerd. "We wachten op de reactie van het IOC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl