NOS SchaatsenAangepast

Betrokkenen ontkennen dat zaak-Anema om Bergsma ging

Het matchfixingverhaal van Jillert Anema houdt de gemoederen in Pyeongchang flink bezig. Chef de mission Jeroen Bijl zit er mee in zijn maag: "Qua timing is dit heel slecht voor het team, heel storend ook. Dit moet natuurlijk een hele speciale dag gaan worden."

Bijl doelt daarmee op de tien kilometer die vanaf 12.00 uur gereden gaat worden, de afstand waarop Sven Kramer eindelijk het goud wil pakken pakken en waarop titelverdediger Jorrit Bergsma, de pupil van Anema, ook tot de favorieten behoort.

NOC*NSF heeft inmiddels bevestigd dat Anema vier jaar geleden in Sotsji een berisping heeft gekregen, omdat hij als bondscoach van Frankrijk aan tegenstander Nederland vroeg het rustig aan te doen. Hij was bang dat zijn team gezichtsverlies zou lijden en daardoor fondsen voor het Franse schaatsen zou verliezen.

Of draaide alles om Bergsma?

Een ander verhaal dat de ronde doet, is dat Anema aan bondscoach Arie Koops het voorstel deed om Frankrijk bewust te laten verliezen op voorwaarde dat zijn pupil Jorrit Bergsma bij Nederland zou worden opgesteld.

Dat verhaal wordt door Koops echter met klem tegengesproken. "Dat voorstel is er nooit geweest. Hij heeft niks aan de opstelling willen veranderen. Jillert heeft misschien gehoopt dat ik iets aan de opstelling zou doen, maar dat is iets heel anders."

Ook Bijl kent het voorstel omtrent Bergsma niet. "Volgens mij is dat nooit aan de orde geweest. Dat weet ik echt niet, dat meen ik serieus."

Koops wil benadrukken wat er wél gebeurd is: "Of we de Fransen wilden sparen. Daarvan heb ik gezegd: we sparen niemand, want we zijn hier om te winnen."

Malaise van Sotsji

Nederland schakelde in Sotsji in de eerste ronde Frankrijk uit en won uiteindelijk goud. Bergsma fungeerde daarbij als reserve. Op de dag van de finale trok hij zich terug uit de achtervolgingsploeg, omdat hij niet opnieuw reserve wilde zijn.

En nu komt de malaise van toen dus over een andere boeg terug. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen zal morgen tekst en uitleg geven. Bijl wil er vandaag niet te veel woorden aan vuil maken: "Het is vier jaar geleden gebeurd en destijds ook afgehandeld."

De chef de mission gaat verder: "We proberen dit weg te houden bij de ploeg. Ik heb met Jillert ook afgesproken dat er vandaag één ding van belang is: dat Sven en Jorrit zich rustig kunnen voorbereiden op de tien kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl