Start van de buurtproef
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Bewoners Rotterdam verhogen zelf grondwaterpeil tegen paalrot

In het Kleiwegkwartier in Rotterdam doen buurtbewoners een proef waarbij ze water uit de sloot halen en onder hun woningen pompen om het grondwaterpeil te verhogen als het lang droog is geweest. Zo voorkomen ze dat de houten palen onder hun huis wegrotten en de fundering verzakt.

Het systeem, dat zij zelf bedacht hebben, kan een probleem oplossen dat op meer plaatsen in Nederland speelt, schrijft RTV Rijnmond.

In het Kleiwegkwartier hebben diverse woningen schade opgelopen door dalend grondwater. Die daling heeft ervoor gezorgd dat de houten funderingspalen droog zijn komen te staan. Daardoor kregen schimmels vrij spel en is er sprake van paalrot. De gevolgen zijn groot: huizen verzakken en er komen scheuren in binnen- en buitenmuren. In één straat worden huizen gesloopt die niet meer te redden zijn.

Grondwaterstanden

Het herstellen van de fundering is een kostbare aangelegenheid, vertelt bewoner Jelle Feenstra. "Dat kan per woning oplopen tot 50.000 euro." Met andere wijkbewoners houdt hij de grondwaterstanden bij.

Feenstra heeft de buurtproef bedacht. Bij droogte pompen bewoners regen- en oppervlaktewater de wijk in. Dat gebeurt via een buizenstelsel dat is losgekoppeld van de riolering. Zo blijven de paalkoppen onder water staan.

Kleine investering

De bewoners hebben de gemeente Rotterdam en het waterschap Schieland en Krimpenerwaard weten te overtuigen geld te steken in de proef. De gemeente en het waterschap investeren samen 330.000 euro.

"Wij verwachten nieuwe kennis op te doen hoe we de grondwaterstanden effectief kunnen beïnvloeden", zegt Mechiel van Appeldoorn van het waterschap. "Dit is een heel kleine investering voor de 1200 woningen in deze buurt waar mogelijk straks geen funderingsherstel meer noodzakelijk is. Dat scheelt ruim 50 miljoen euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl