NOS NieuwsAangepast

CPB: meeste eenverdieners betalen steeds meer belasting

Mensen die in hun eentje voor het inkomen binnen een gezin of stel zorgen, betalen steeds vaker relatief meer belasting dan tweeverdieners. Het Centraal Planbureau (CPB), dat de belastingdruk van een- en tweeverdieners in kaart bracht, voorspelt dat dit in de toekomst voor alle eenverdieners gaat gelden. Het CPB heeft alleen gekeken naar koppels.

De belastingdruk voor eenverdieners neemt toe door maatregelen van de overheid die ervoor moeten zorgen dat meer vrouwen gaan werken. Tweeverdieners krijgen sinds 2005 juist steeds meer belastingvoordelen, zoals de combinatiekorting, terwijl belastingvoordelen voor eenverdieners zijn afgebouwd.

50.000 euro

Zo betaalt in 2017 bijvoorbeeld een eenverdiener met een jaarsalaris van 50.000 euro gemiddeld 31 procent belasting, terwijl tweeverdieners 26 procent belasting betaalden over hun gezamenlijke inkomen. Een verschil van vijf procentpunten. Dit trekt in de toekomst verder scheef.

Belastingdruk bij een gemiddeld inkomen van 50.000 euro volgens het CPB

JaarTweeverdienersEenverdiener
200528 procent28 procent
201726 procent31 procent
203025 procent32 procent

Als stellen kinderen hebben, dan loopt het verschil in belastingdruk tussen eenverdieners en tweeverdieners nog verder op. Sowieso betalen eenverdieners met jonge kinderen nu al meer belasting dan tweeverdieners in dezelfde situatie.

Het CPB waarschuwt voor een groeiende inkomensongelijkheid tussen de twee groepen. "Aan de ene kant staat een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen, aan de andere kant zien we een toenemende inkomensongelijkheid", zegt hoofdonderzoeker van het CPB Egbert Jongen tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Het is aan de politiek om een keuze te maken, maar je kunt je afvragen of dit nog doelmatig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl