1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Rabobank ziet winst met een derde stijgen tot bijna 2,7 miljard euro

De Rabobank profiteert volop van de goed draaiende economie. De boerenbank zag het afgelopen jaar de nettowinst uitkomen op bijna 2,7 miljard euro, dat is 32 procent meer dan in 2016. Zowel de Nederlandse als de internationale tak van de bank droegen positief bij aan dat resultaat.

De rente-inkomsten bleven ondanks de aanhoudend lage rente op peil. Ook werden de kosten verlaagd, onder meer door reorganisaties in Nederland.

Het marktaandeel van de Rabobank in hypotheken in Nederland steeg van 21 naar 22 procent. De hypothekenportefeuille daalde met 2,8 miljard euro tot 193,1 miljard euro, omdat klanten meer voortijdig aflosten op hypotheken en omdat enkele delen van de portefeuille zijn verkocht.

Alle seinen op groen

De stijging van de winst is volgens topman Wiebe Draijer onder meer te danken aan de positieve economische ontwikkeling in Nederland. "Alle seinen staan op groen. Consumenten hebben vertrouwen, mensen geven geld uit, de export gaat goed en dat is weer goed voor de Nederlandse bedrijven", zei Draijer vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook daalde de verliezen op kredieten met maar liefst 500 miljoen euro. "Naar een historisch laagtepunt. Uniek in de geschiedenis van deze bank."

Volgens de topman ligt de Rabo op schema met het bereiken van de doelen: "Maar onze ambities liggen nog hoger. We zullen het tempo van met name de digitalisering en innovatie nog verder moeten opvoeren." Volgens de bank is de klanttevredenheid door digitale innovaties in alle segmenten gestegen.

Witwaspraktijken

Rabobank kreeg onlangs een boete van 298 miljoen euro in de VS. De bank had de interne controles niet op orde waardoor voor honderden miljoenen dollars aan drugsgeld via de Amerikaanse Rabobank-dochter RNA in Californië werd witgewassen.

Draijer: "Dat zijn hele vervelende praktijken uit het verleden van de bank. Dat hebben we nu eindelijk kunnen afronden met de Amerikaanse toezichthouders. Ik ben blij dat dat nu ook klaar is, want dat hoort echt niet bij deze bank. We hebben nu de controles strak op orde."

In de afgelopen jaren heeft de Rabobank meer boetes gekregen, in totaal voor zo'n 1,5 miljard euro. "Dat is absoluut een heleboel geld. Toezichthouders houden ons scherp in de gaten en grijpen hard in als iets niet goed gaat. Het zijn allemaal zaken uit het verleden, die hebben we intensief aangepakt", benadrukt Draijer. "Ik hoop dat we ons nu kunnen richten op de toekomst."

Mestfraude

De bank is erg bezorgd over fraudezaken in de agrarische sector, zoals de mestfraude en gesjoemel met melkkoeien. De bank heeft heel veel klanten in de agrarische sector. Draijer: "Het hoort niet, het mag niet. Het is niet goed voor een landbouwsector die ook het respect en draagvlak van de bevolking nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als we dat soort zaken tegenkomen, zullen we die ook aankaarten en met klanten in gesprek gaan."

Een veehouder schrappen als klant, zal niet gebeuren. "Bedrijven moeten een bank hebben. We kunnen niet zomaar mensen met een bankrekening de straat opsturen, we kunnen wel bijvoorbeeld de kredietverlening afbouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl