ANP
NOS Nieuws

Rotterdammers kunnen kiezen: meer dure of meer goedkope huizen?

Rotterdam was tot voor kort een stad waar je makkelijk een koophuis kon vinden. Maar inmiddels kent Rotterdam 'Amsterdamse toestanden': er is krapte op de woningmarkt.

Het nieuwe Rotterdamse gemeentebestuur zal daar na de verkiezingen in maart een antwoord op moeten vinden. Meer bouwen wil iedereen, maar de meningen verschillen sterk over de vraag wat voor woningen dat moeten zijn.

"De mensen vechten elkaar de tent uit om hier een huis te mogen kopen", zegt Pico Wilbrenninck, makelaar in Rotterdam-Noord. Appartementen in de wijken rond het centrum staan vaak maar een week te koop. De prijzen van de bij starters gewilde woningen stijgen rap. Een woning die anderhalf jaar geleden nog 110.000 euro kostte, gaat nu gemakkelijk voor 190.000 euro weg. Potentiële kopers bieden tienduizenden euro's boven de vraagprijs om maar niet mis te grijpen.

Er zijn mensen gedesillusioneerd afgehaakt.

Pico Wilbrenninck, makelaar in Rotterdam-Noord

"Er is een groot tekort aan eengezinswoningen voor jonge starters. Er zijn mensen gedesillusioneerd afgehaakt. Deze jonge mensen gaan naar andere gemeenten. Een andere groep die in de verdrukking komt zijn late vijftigers, begin zestigers. Zij willen vaak verhuizen naar betaalbare appartementen in complexen met een lift, maar ook daar is een tekort aan", aldus Wilbrenninck.

Buurgemeenten

De vlucht van jonge gezinnen uit de stad is de politiek al jaren een doorn in het oog. Bijna 30 procent van de jonge gezinnen verlaat Rotterdam omdat er geen geschikte woning is en belandt in omliggende gemeenten als Lansingerland en Barendrecht. Om dit te doorbreken, wil Leefbaar Rotterdam-wethouder Robert Simons vooral duurdere huizen bouwen.

Het zijn Amsterdamse taferelen in Rotterdam, stelt Simons. "De woningmarkt is overspannen en dat is alleen op te lossen door meer te bouwen, vooral in het midden- en hogere segment. Dan hoeven mensen, als het iets beter met hen gaat, niet naar de buurgemeenten te verhuizen." Tienduizenden goedkope huurwoningen gaan de komende jaren onder de sloophamer om plaats te maken voor nieuwbouw, staat in de vorig jaar vastgestelde Woonvisie.

Als 20.000 betaalbare woningen worden gesloopt, is er straks voor veel Rotterdammers geen plek meer.

Judith Bokhove, lijsttrekker GroenLinks Rotterdam

De linkse partijen in Rotterdam ageren sterk tegen de sloopplannen. Volgens lijsttrekker Judith Bokhove van GroenLinks moeten er de komende jaren tienduizenden woningen bijgebouwd worden, maar niet alleen duurdere huizen. "Als er 20.000 betaalbare woningen worden gesloopt, zoals dit college wil, is er straks voor veel Rotterdammers geen plek meer. Er moeten juist 10.000 betaalbare huurwoningen bijkomen, zodat iedereen die in de stad wil wonen dat ook kan", zegt Bokhove.

GroenLinks heeft samen met de PvdA, SP en het op de islam geïnspireerde Nida een verbond gesloten, in de hoop na de verkiezingen een college te kunnen vormen. Als dat lukt, gaat de Woonvisie direct van tafel, stelt Bokhove.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl