Complimenten voor Nederlandse parcoursbouwer bij het freestyleskiën

Aangepast
Mikael Kingsbury op de moguls AFP

Zonder Nederlandse inbreng zou het onderdeel aerials donderdag niet doorgaan. Hoe dat zit? Welnu, het parcours is van Nederlandse makelij. "En dat is vrij uniek", zegt Michiel de Ruiter zelf.

De voormalige freestyleskiër kwam halverwege de jaren negentig, na zijn eigen carrière, terecht bij een sneeuwmaakbedrijf en van het één kwam het ander. "Na het WK vorig jaar heb ik een uitnodiging gekregen van de internationale skifederatie om hier het parcours te bouwen."

Wat De Ruiter precies doet? "We gaan de grote berg sneeuw die er ligt eerst verdelen, vervolgens zetten we mallen neer en daarna vullen we die met sneeuw. Dan uiteindelijk hebben we de schansen gemaakt."

De Ruiter zorgde al voor het parcours op de moguls, eerder in de week. "We hebben eigenlijk geen enkel bericht gehad over dat we de schansen niet goed gemaakt hebben. Het was allemaal perfect. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad."

De Nederlander wordt nog weleens aangeschoten door een freestyleskiër. "Oh ja. Maar niet alleen door de sporters, ook door de coaches. Je hebt er altijd bij die zeggen: zus of zo moet anders. Natuurlijk wil een coach altijd iets meer. Maar je moet gewoon consequent en hard zijn. Ik ben ook aan regels gebonden dat ik klaar moet zijn op een gegeven moment."

Als de wedstrijd begint, zit zijn werk er nog niet op. "Tijdens de wedstrijd sta ik op het vlakke stuk. Na iedere sprong moet de landingsheuvel nagekeken worden. Als daar een gat wordt gesprongen in de sneeuw, moeten wij dat weer opvullen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Michiel de Ruiter, de Nederlandse sneeuwmaker

Naast een parcours bouwen, kan De Ruiter met zijn bedrijf ook sneeuw produceren, ook al vriest het niet. "En daar zijn maar weinig bedrijven van. Ik durf wel te zeggen dat ik de enige ben in de wereld die sneeuw kan maken bij plus-temperaturen."

"Ik heb koude nodig en dat is vloeibare stikstof. Op het moment dat ik een evenement moet gaan doen, kan ik binnen 24 uur tweeduizend kuub sneeuw maken. Of het nou in Milaan of op Jamaica is, ik kan er heel veel sneeuw produceren.

STER Reclame