NOS NieuwsAangepast

Leraren in de rij bij het stakingsloket hebben 'hart voor de zaak'

Een vrije Valentijnsdag voor veel kinderen in Groningen, Drenthe en Friesland. Een groot deel van de basisscholen in het noorden van Nederland is dicht omdat de leraren staken. Dat doen ze ondanks de deal die afgelopen vrijdag werd bereikt over de verlaging van werkdruk voor leraren.

"Dat is een mooi begin, maar we willen ook als persoon gewaardeerd worden. Dat mag nu ook wel eens", vertelt Maartje Bloemhof in het NOS Radio 1 journaal. Ze is directeur van OBS de Twa Fisken in Grou, en alle docenten van haar school staken. "We hebben met het hele team besloten ervoor te gaan."

De docenten worden gesteund door het PO-Front. Het samenwerkingsverband van bonden, schoolleiders en -bestuurders wil dat het kabinet nog eens 630 miljoen euro vrijmaakt voor hogere lonen. Daarmee willen ze onder meer de werkdruk verlagen en hopen ze dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs.

  • NOS | Marc Hamer
    Juffen en meesters in de rij om hun stakingsformulieren in te leveren
  • NOS | Marc Hamer
    Salaris min de werkdruk is goed onderwijs

Evenals Bloemhof hebben tientallen andere docenten uit het noorden zich verzameld in Grou. In het gymlokaal staan twee tafels: rechts die van het CNV met alles in het paars, links in het groen de Onderwijsbond. Na negenen ziet verslaggever Marc Hamer het volstromen met juffen en meesters die zich onder het genot van koffie en een plak cake registreren als staker. Alle formulieren worden gebundeld naar Groningen gebracht en dan centraal geregistreerd.

En de docenten die zich in Grou melden krijgen ook een vergoeding uit de stakingskas. "Ja, dat is ook wel fijn", lacht een docente van basisschool De Finneblom in Boornbergum. Maar ze heeft liever structureel dezelfde beloning als docenten van het voortgezet onderwijs. "Ik wil dat we krijgen wat we verdienen."

We voeren wel actie maar we staken niet.

Johan Meesters

Helemaal vrij zijn de docenten van de Finneblom niet, vanmiddag gaan ze door naar een scholing over een afvalproject. "We willen ons ook graag inzetten voor leuke projecten voor de kinderen. Het afvalproject start na de voorjaarsvakantie dus moeten we er nu mee aan de slag."

Ook voor een andere juf is het niet zomaar een dagje vrij. "Ja, zo lijkt het wel inderdaad, maar ik ga vandaag nog aan de slag. Ik ga rapporten schrijven en naar plannen kijken, zodat ik een keer niet hoef te zitten in het weekend."

Ook de leraren van basisschool De Reinboge in Tersoal zitten niet stil. "We voeren wel actie, maar we staken niet", zegt directeur Johan Meesters. De school bestaat uit 35 leerlingen, en ook dan heb je te maken met werkdruk, legt Meesters uit. "Je moet op zo'n school hetzelfde werk doen als op een grote school. Daarnaast hebben we combinatiegroepen van drie klassen. Je moet al het werk voorbereiden en ook nog eens rekening houden met niveauverschil."

Een andere juf legt uit dat het niet alleen om de lessen gaat. "Het zijn ook de taken eromheen: een sportdag die je moet organiseren, een sinterklaasfeest dat moet lopen, een project dat je moet opstarten."

Hart voor de zaak

De 35 leerlingen van De Reinbôge zijn niet vrij maar krijgen een alternatief programma aangeboden. "We willen aan ouders en kinderen laten merken dat we liefde voor het vak hebben. We hebben hart voor de zaak, maar ook een hart onder de riem nodig."

Daarom maken ze kaarten, die ze samen met de kinderen rondbrengen in het dorp. "Keihard werken, hart voor de leerling, hart voor onderwijs, hart voor de leerkracht" staat erop geschreven. En in het zakje zitten ook hartjessnoepjes, zo is valentijn toch nog een beetje het thema van de dag.

Op het terrein van de Suikerfabriek in Groningen is een manifestatie georganiseerd. Vanuit Drenthe, Groningen en Friesland komen leraren naar de bijeenkomst.

video - onderwijsstaking - manifestatie - groningen

Er zijn inmiddels zo'n duizend leraren bij de bijeenkomst. De hele middag worden er toespraken gehouden. Ook leerlingen zijn aanwezig: zij zorgen voor wat muziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl