De druk ligt bij Zidane: Real Madrid móet winnen van PSG

Aangepast
Zinedine Zidane AFP
Geschreven door
Rop Zoutberg
Correspondent Spanje

Het lijkt een verloren seizoen voor Real Madrid, na een verloren Copa del Rey en een haast onneembaar puntenverschil met FC Barcelona in de Spaanse competitie. Alle kaarten zijn nu ingezet op de Champions League-knaller deze woensdag tegen Paris Saint-Germain.

"Het gaat natuurlijk niet lekker in de competitie. Maar het seizoen is nog niet voorbij. We kunnen weer omhoog klimmen", bromt een jongen die met een groep vrienden bij het stadion aan het bier is. Het is de laatste wedstrijd voor het treffen tegen tegen PSG en het is nu of nooit. "Alles hangt af van de wedstrijden die er nu aankomen. Lopen die lekker dan zul je zien dat het moraal van de spelers snel omhoog schiet."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zidane: het kan een seizoen wat minder gaan

Een oudere supporter van 73 jaar snapt niet zo goed wat er met zijn club aan de hand is. "Ik heb heel wat jaren met Real Madrid meegemaakt. Maar dit seizoen is wel als een van de berooerdste. De Liga is al verloren, terwijl het seizoen zo goed begon. Je zag hoe spelers die vaak op de bank zitten werden gebruikt. Daar hadden ze mee moeten doorgaan. Spelers als Asensio, Lucas Vázquez, Isco."

Wellicht zou zijn club er goed aan doen om trainer Zidane aan de kant te zetten, gelooft de man. "Ik begrijp dat dat hard is om te zeggen. Maar kijk wat er gebeurt. Zidane draagt dit team op handen, maar omgekeerd is dat niet het geval."

'Het c-woord duikt op in de Spaanse media'

Reportage van Rop Zoutberg over de crisis bij Real Madrid

Voortdurend keert het orakel van het zwarte seizoen 1997-1998 terug. Ook toen eindigde Real Madrid vierde in de Liga. De beroerd spelende Madrilenen van trainer Jupp Heynkes, hij zou aan het eind van het seizoen eruit vliegen, verdwenen al na een ronde uit de Copa del Rey. Maar het was ook het jaar dat de club de Champions League finale tegen Juventus in Amsterdam won. Het seizoen was ineens gered, en optimisten rond Real denken dat het nu niet anders gaat.

Voorlopig lijkt Zidane in ieder geval niet van plan op te stappen. De wedstrijd van afgelopen weekend tegen Real Sociedad eindigde onverwacht in een regen van doelpunten. De zege (het werd 5-2) was precies wat zijn ploeg nodig had in de aanloop naar de wedstrijd tegen het PSG van Neymar.

De wedstrijd Real Madrid-Paris Saint-Germain is vanaf 20.45 uur rechtstreeks te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio1 en via Teletekstpagina 813. Een samenvatting van het duel is te zien in Nieuwsuur, om 22.40 uur op NPO 2.

Onzin

Maar het blijft nu of nooit. De vraag of de Champions League-wedstrijd voor hem als een finale voelt noemt hij onzin. "Ach wat, we moeten gewoon die twee wedstrijden goed spelen", zegt Zidane op een afgeladen persconferentie in het trainingsdorp Valdebebas. "Wat het verder allemaal voor consequenties heeft interesseert me niet."

"We voelen geen druk. We hebben gewoon zin in die Champions League wedstrijden, dat is wat we willen. De mensen die naar ons komen kijken willen een mooie wedstrijd zien. Ik zou graag willen dat die supporters trots op ons zijn. Want zij blijven ons trouw, zelfs als het soms niet zo loopt als we allemaal willen. Dat hoort allemaal bij het voetbal."

Genieten

"Je kunt niet altijd alles winnen. Altijd aan de top staan", zegt ook Eleonora Giovio, de voornaamste Real Madrid verslaggeefster van de krant El País. Dat weet Zidane als geen ander. "Hij roept altijd: Dit duurt niet eeuwig. Geniet er maar van."

Maar ook Zidane voelt dat de spelers hem door de vingers glippen, ook al is het dezelfde groep als vorig jaar. "Zidane wilde voor dit seizoen geen nieuwe spelers aantrekken. Zijn ziel en zaligheid ligt bij deze jongens. Daarom is die wedstrijd tegen PSG allesbepalend."

STER Reclame