Wekdienst 14/2: stakende leraren en ministers NAVO-landen bijeen

Aangepast
ANP

Goedemorgen! Het is 14 februari, Valentijnsdag, dus wees een beetje lief voor elkaar. Het is ook de dag dat basisschoolleraren in Noord-Nederland staken en de ministers van Defensie van de NAVO vergaderen in Brussel, onder wie een boze Amerikaanse minister Mattis die wil dat Europa meer gaat betalen.

Het is vrij zonnig, met name in het oosten van het land. In het westen komen vanmiddag meer wolken. Het blijft wel droog en het wordt 4 tot 6 graden bij een matige tot op de Wadden krachtige zuidelijke wind.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op basisscholen in Noord-Nederland wordt gestaakt. Bijna alle scholen in Groningen en Drenthe zijn gesloten. De vakbonden verwachten tussen de vijf- en zesduizend stakers. De leerkrachten staken omdat ze meer geld willen voor werkdrukverlaging en een hoger salaris.
  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak van de ex-penningmeester van een gereformeerde kerk in Den Haag. De man zou minderjarige meisjes hebben misbruikt. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en een seksueel sadisme stoornis.
  • De ministers van Defensie van de NAVO-landen komen bijeen in Brussel. Ze zullen onder meer spreken over Turkije en de spanningen binnen het bondgenootschap. Ook gaat het natuurlijk over het budget dat de landen eraan besteden. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis zal er bij de Europeanen opnieuw op aandringen om meer geld aan de NAVO te spenderen.

Wat heb je gemist?

1 op de 5 vrouwen onder de 35 is aan het eind van de werkdag moe of uitgeput, melden het CBS en onderzoeksinstituut TNO. Bij mannen is dat één op de zes. Vooral alleenstaande jonge vrouwen kampen met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten, deels omdat zij vaker fulltime werken. De vele burn-outs komen volgens de onderzoekers omdat vrouwen op hun werk minder beslissingen mogen nemen en het werktempo hoog ligt.

Ander nieuws uit de nacht:

Dag 5 van de Olympische Spelen NOS

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • Er wordt weer geschaatst. De vrouwen komen om 11.00 uur in actie op de 1.000 meter. Jorien ter Mors zullen we voor het eerst deze Spelen op de langebaan in actie zien. Ook Ireen Wüst en Marrit Leenstra schaatsen vandaag.
  • Tegelijkertijd, ook om 11.00 uur dus, krijgen Kjeld Nuis en Patrick Roest hun medaille uitgereikt op Medal Plaza. Beelden hiervan zullen te zien zijn in Studio Sportwinter, maar al eerder kun je terecht op NOS.nl voor de beelden.
  • 's Ochtends vroeg is er aandacht voor noordse combinatie (normale schans en langlaufen). Later op de dag, na 12.00 uur, staat het 15 kilometer biatlon voor vrouwen en het rodelen op het programma.

En dan nog dit:

De legendarische snowboarder Shaun White heeft zijn olympische titel op de halfpipe weer terug. Na Turijn (2006) en Vancouver (2010) belandde de Amerikaan vier jaar gelden in Sotsji naast het podium. Maar met een overtuigende laatste run bleef White de Japanner Ayumu Hirano voor.

Fijne Valentijn!

STER Reclame