Chaos dreigt bij Britse immigratiedienst door onduidelijkheid over brexit

Premier May in het Britse parlement AFP

De Britse regering moet haast maken met het maken van nieuwe regels voor immigratie die nodig zijn vanwege de brexit. Een parlementaire commissie waarschuwt in een rapport dat het een chaos wordt bij de douane en immigratiediensten als er niet snel duidelijkheid komt.

Volgens de commissie drijft de regering iedereen in een onmogelijke positie. Minister Rudd van Binnenlandse Zaken beloofde vorig jaar nog dat de gedetailleerde immigratieplannen er voor de kerst van 2017 zouden zijn. Dat is inmiddels verschoven naar uiterlijk eind dit jaar.

De brexit staat gepland voor maart 2019. Dat zou betekenen dat de immigratiediensten een paar maanden de tijd hebben om zich voor te bereiden. Dat is onmogelijk, zegt de parlementaire commissie. Die vindt dat de regering onderschat hoeveel werk het is om alle nieuwe immigratieregels te implementeren.

Hoge werkdruk en veel verloop

Voorzitter Yvette Cooper van de commissie noemt het onverantwoordelijk dat de regering van premier May ruim een jaar voor de scheiding met de EU nog niet met details is gekomen.

Zij zegt dat medewerkers van immigratiediensten nu al geconfronteerd worden met een hoge werkdruk en dat er veel verloop is onder het personeel. Volgens Coopers kan dat ertoe leiden dat er fouten worden gemaakt die enorme gevolgen kunnen hebben voor individuele burgers.

Volgens de commissie wakkert de regering daarmee ook angst aan bij EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. In december sprak de Britse regering nog met de EU af dat EU-burgers het recht houden om in het Verenigd Koninkrijk te wonen, werken en studeren. Voor Britten in de EU zou hetzelfde gaan gelden. Wat die afspraken precies waard zijn, is dus nog altijd niet duidelijk.

STER Reclame