Russische hulpdiensten zoeken naar brokstukken en slachtoffers EPA

Het neerstorten van het vliegtuig zondag bij Moskou is mogelijk veroorzaakt doordat de instrumenten in de cockpit verkeerde snelheden aangaven. Dat zegt het Russische Interstate Aviation Committee dat onderzoek doet naar de crash op basis van de eerste gegevens die uit de zwarte doos zijn gehaald.

De snelheidsmeters werkten niet goed doordat de verwarming van de meetapparatuur niet aanstond. Daardoor waren de sensoren bevroren, zeggen de onderzoekers. De piloten maakten daardoor beslissingen op basis van verkeerde snelheidsgegevens.

Op de zwarte doos stonden ook nog data van vijftien eerdere vluchten van het toestel. Volgens de onderzoekers werd daarbij vlak voor de start wel iedere keer de verwarming van de meetapparatuur ingeschakeld. Het is niet duidelijk of de verwarming niet is aangezet of niet functioneerde.

De Antonov An-148 van de Russische maatschappij Saratov Airlines was eergisteren op weg van Moskou naar de stad Orsk toen het kort na opstijgen in de problemen kwam. Het vliegtuig stortte enkele tientallen kilometers buiten de Russische hoofdstad neer. Alle 71 inzittenden kwamen om het leven.

STER reclame