Olympische titel ontketende Nuis op 1.500 meter, zilver voor Roest

Aangepast
EPA

Kjeld Nuis heeft bij zijn debuut op de Olympische Spelen direct toegeslagen. De 28-jarige schaatser veroverde in Gangneung de olympische titel op de 1.500 meter in 1.44,01.

Nuis miste de Olympische Spelen van Vancouver (2010) en Sotsji (2014). Dat maakte hij dinsdag in Zuid-Korea goed. Op de baan waar hij vorig jaar de wereldtitel op de 1.000 en 1.500 meter naar zich toetrok, was hij opnieuw een klasse apart.

Zilver Roest

Zilver ging verrassend naar de jonge Patrick Roest, ploeggenoot van Kjeld Nuis. Hij reed 1.44,86. Brons was voor de Koreaan Kim Min-seok in 1.44,93. Hij is de eerste Aziaat op het olympisch podium op de 1.500 meter.

Koen Verweij, een van de favorieten voor de zege, bleef ver verwijderd van het podium. Waar de Noord-Hollander vier jaar geleden in Sotsji de slag om goud op 0,003 seconde van de Pool Zbigniew Brodka verloor, kwam hij nu niet in het spel voor met zijn teleurstellende 1.46,26. Hij werd elfde.

Nuis en Verweij favorieten

Nuis en Verweij waren na het wegvallen van wereldrecordhouder Denis Joeskov de grote favorieten voor de titel. De Rus werd wegens een eerdere dopingschorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geweerd van de Spelen.

De 1.500 meter op de Spelen is echter vaak onvoorspelbaar en Nederlands succes op deze afstand bleek in het verleden zeldzaam. Alleen Kees Verkerk (1968), Ard Schenk (1972) en Mark Tuitert (2010) verlieten de Winterspelen met een zege op de schaatsmijl. Verweij hield vier jaar geleden een enorme kater aan de 1.500 meter over, na zijn bittere nederlaag tegen Brodka.

Nuis moest van de twee Nederlandse titelkandidaten als eerste het ijs op. Patrick Roest, de derde Nederlander op de afstand, had op dat moment de leiding in handen. De jonge teamgenoot van Sven Kramer en Nuis zette in de vierde rit een voortreffelijke tijd neer: 1.44,86, een persoonlijk record. Roest kende amper verval in de slotronde en legde daarmee de lat bijzonder hoog voor de rijders die na hem kwamen.

OKT

Nuis, vorig jaar op de olympische baan wereldkampioen in 1.44,36, kende een moeizame seizoenstart, nadat hij ziek was geweest. De middenafstandsspecialist groeide echter in het seizoen. Op het olympisch kwalificatietoernooi imponeerde hij en dinsdag in Gangneung leverde hij een sublieme race af. Zijn eerste volle ronde was perfect (25,0).

Verweij stond daarna voor een zware opdracht. De nummer twee van 2014 kwam dit seizoen van ver. Na de Spelen van Sotsji en zijn wereldtitel allround raakte het supertalent uit Alkmaar het spoor enigszins bijster. Zijn flamboyante levensstijl zat hem in de weg en de afgelopen twee seizoenen waren eigenlijk verloren jaren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/1Koning blijft maar juichen, schreeuwen en feliciteren

Aan het begin van het olympisch seizoen deed Verweij succesvol een beroep op de Russische bondscoach Kosta Poltavets om met de Russen te mogen trainen. Poltavets werkte eerder met de Nederlander bij TVM en de hernieuwde samenwerking had dit seizoen het juiste effect. Verweij keerde terug aan de top. Op vier afstanden plaatste hij zich voor de Winterspelen en goud op de 1.500 meter was zijn belangrijkste missie.

Maar de greep naar de macht mislukte volledig. De Noord-Hollander opende nog redelijk, maar lag na zijn eerste volle ronde al ruim achter op Nuis. De voorlaatste ronde van Verweij was daarna veel te langzaam om nog in de buurt van goud te komen. Verweij had nog wel een kleine marge op Patrick Roest, maar verspeelde die volledig in de slotronde waardoor zijn mijl in een deceptie eindigde.

Uitslag 1.500 meter mannen

STER Reclame