Van Kerkhof imponerend naar finale op 500 meter

time icon Aangepast

Yara van Kerkhof heeft op fraaie wijze de finale bereikt op de 500 meter. Van Kerkhof startte aan de buitenkant, een ongunstige positie. Ze reed de eerste ronden op de laatste plaats, zoekend naar een gaatje.

Toen de Chinese Qu Chunyu onderuit ging, dreef ze daarmee de andere twee, Elise Christie en Kim Boutin, naar de buitenkant. Van Kerkhof profiteerde van die ruimte en greep de koppositie. Die stond ze in het vervolg niet meer af, op de streep hield ze vier centimeter over op Christie.

In de andere halve finale maakte Choi Min-jeong veel indruk. Ze had met Arianna Fontana al gauw een gat geslagen en ging de Italiaanse in de laatste ronden aan de buitenkant nog voorbij.

Ook valpartij in de kwartfinale

Yara van Kerkhof had in de kwartfinale geprofiteerd van de diskwalificatie van de Canadese Marianne St-Gelais.

De shorttracksters moesten in totaal drie keer naar de start. Na een valse start ging Van Kerkhof in de eerste bocht onderuit. Ze werd, zo bleek na bestudering van de beelden, te zijn gehinderd door St-Gelais die daarop door de jury gediskwalificeerd werd. De Canadese won vorig jaar nog WK-zilver en greep ook op de Spelen van 2014 in Sotsji zilver op de 500 meter.

Zonder St-Gelais had Van Kerkhof weinig moeite de halve eindstrijd te bereiken. Ze bleef in het spoor van Fontana en hield de deur naar de Poolse Natalia Maliszewska goed dicht.

Enige Nederlandse op 500 meter

Afgelopen zaterdag bereikte Van Kerkhof als enige Nederlandse de kwartfinale door als tweede te eindigen in haar race. Suzanne Schulting ging in de heats onderuit en Lara van Ruijven kwam niet verder dan de derde plaats.

STER Reclame