'Raspoetin' van oud-president Zuid-Korea krijgt 20 jaar cel

Reuters

Een rechtbank in Seoul heeft een vertrouweling van voormalig president Park Geun-hye van Zuid-Korea veroordeeld tot 20 jaar cel. Ze krijgt die straf omdat ze steekpenningen heeft aangenomen van Zuid-Koreaanse bedrijven, waaronder Samsung.

Vanwege het corruptieschandaal werd Park bijna een jaar geleden afgezet, en korte tijd later opgepakt. Ze zit vast op verdenking van corruptie en machtsmisbruik. Een uitspraak in haar proces wordt voor april verwacht, als haar hechtenis officieel afloopt.

De vertrouweling van Park, de 62-jarige Choi Soon-sil, werd in november 2016 opgepakt. Ze zou haar goede banden met de president hebben misbruikt en bedrijven hebben gedwongen om tientallen miljoenen euro's te betalen aan twee non-profitorganisaties waar zij het voor het zeggen had.

Choi zou ook toegang gehad hebben tot geheime overheidsdocumenten, terwijl ze geen officiƫle functie had binnen de regering van Park. Choi, en ook Park, bestrijden dat ze betrokken zijn bij corruptie.

Dochter op universiteit

Ook de topman van Lotte, een conglomeraat waar tal van bedrijven onder vallen, is veroordeeld. Shin Dong-bin kreeg 2,5 jaar cel voor corruptie. Hij zou miljoenen hebben gedoneerd aan de ngo's van Choi in ruil voor een voorkeursbehandeling. Verder is een belangrijke medewerker van Park veroordeeld tot zes jaar cel.

Choi werd vorig jaar zomer al veroordeeld tot drie jaar cel omdat ze een universiteit onder druk had gezet om haar dochter toe te laten.

STER Reclame