De liefde voor schaatsen wordt Nederlanders met de paplepel ingegoten ANP

Ze wilde de Nederlandse schaatsers een pluim geven voor hun goede prestaties. In plaats daarvan maakte journalist Katie Couric een opmerking die haar op Twitter flink wat hoon opleverde.

"Ik vertel niets nieuws wanneer ik zeg dat Nederlanders echt goed zijn in schaatsen", zei de NBC-presentatrice tijdens de openingsceremonie. "Hoe komt dat toch? Schaatsen is een belangrijk vervoermiddel in Amsterdam, dat onder zeeniveau ligt. De stad telt veel grachten die in de winter dichtvriezen. Daar schaatsen de Nederlanders op om van a naar b te komen, ze houden er wedstrijden en schaatsen voor hun plezier."

De uitspraak werd massaal gedeeld op Twitter en Facebook. Gelijk stroomden de reacties binnen. Kritisch, maar ook met de nodige humor proberen twitteraars Couric te laten zien hoe we ons in Nederland verplaatsen en hoe het met het ijs op de grachten is gesteld.

Ook de Nederlandse ambassade reageerde op de uitspraak van de NBC-presentatrice.

Couric heeft laten weten graag op de uitnodiging in te gaan. Alle ophef neemt ze met een korreltje zout.

In een tweet heeft ze haar excuus aangeboden en complimenteert ze, heel sportief, de Nederlanders nogmaals met hun gouden prestaties op het ijs.

STER reclame