AFP

Het was meer dan twee maanden stil, maar de Champions League wordt hervat. En hoe! Een aantal achtste finales is op papier om van te watertanden.

Wat te denken van Chelsea-FC Barcelona en titelverdediger Real Madrid dat het Paris Saint-Germain ontvangt van Neymar? Maar dat is pas woensdag. Vanavond wordt er afgetrapt bij FC Basel-Manchester City en Juventus-Tottenham Hotspur.

"Dit zijn de wedstrijden die we willen spelen", zegt Harry Kane, de grote man bij de Spurs. Hij staat na 26 duels in de Premier League alweer op 23 goals. In de groepsfase van de Champions League wist hij zelfs zes keer het net te vinden in vijf duels.

Sterke Spurs

Niet alleen Kane draaide een goede groepsfase. Heel Tottenham maakte indruk, door in een groep met verder Real Madrid, Borussia Dortmund en APOEL Nicosia ongeslagen (vijf zeges, een gelijkspel) naar de groepswinst te voetballen.

"Niet veel dachten dat wij de groepsfase zouden overleven en we werden eerste", vertelt Kane. "Dus we hebben veel vertrouwen en denken ook dat we met Juventus kunnen afrekenen. Hopelijk kunnen we het op Wembley afmaken."

Kane: dit zijn de wedstrijden die wij willen spelen

Het andere duel van vanavond is FC Basel, de club van spits Ricky van Wolfswinkel, tegen de koploper in Engeland: Manchester City. Hoewel er de laatste jaren bakken met geld tegenaan zijn gegooid, lukte het City nog niet om het meest prestigieuze clubtoernooi te winnen.

Trainer Pep Guardiola komt aan de vooravond van het duel met de Zwitsers met een opvallende doelstelling voor zijn ploeg, die toch tot de grote favorieten voor de eindzege wordt geschaard. "Wij willen het beter doen dan vorig jaar en dat is de kwartfinale halen."

Zijn aanvoerder Vincent Kompany spreekt zich meer uit. "Als er een moment is om ons thuis te voelen in de Champions League, dan is dat nu wel. Als we elk jaar met dit zelfvertrouwen kunnen meedoen, dan zullen we op termijn winnen. Daar ben ik zeker van."

Kompany: weet zeker dat City een keer de CL wint

Bij Basel weten ze dat het lastig gaat worden om City te verslaan over twee duels. "Alles moet eigenlijk samenkomen om te stunten", zei trainer Raphael Wicky van de Zwitserse kampioen.

"Geen enkele club heeft vaak de bal in een wedstrijd tegen City. Guardiola laat City net zo goed voetballen als eerder Barcelona en Bayern München. We zullen heel compact moeten verdedigen en mogen eigenlijk geen foutje maken. City heeft bijna geen zwakke plekken."

STER reclame