Wekdienst 13/2: wel of geen nieuwe donorwet en arrestatiebevel Assange

Aangepast
WikiLeaks-oprichter Julian Assange anp

Goedemorgen! Minister Halbe Zijlstra moet zich vandaag zeer waarschijnlijk verantwoorden in de Tweede Kamer vanwege zijn Poetin-leugen en hoe haal je vijandelijke drones uit de lucht?

Vandaag is het vrij zonnig. Met een matige zuidelijke wind wordt het 4 tot 6 graden. In de avond kan in Zeeland wat lichte neerslag vallen. De komende dagen blijft de zon van de partij.

de weerkaart van 13 februari nos

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer praat vandaag vermoedelijk over de uitspraken van minister Zijlstra. Het spoeddebat daarover wordt naar verwachting na het Vragenuurtje aangevraagd. Zijlstra gaf toe gelogen te hebben over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Hij was er niet bij, maar wilde zijn bron beschermen. De oppositiepartijen vinden dat Zijlstra hierdoor zijn eigen geloofwaardigheid, maar ook die van Nederland, heeft aangetast.
  • WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoort definitief of het Britse arrestatiebevel tegen hem wordt ingetrokken. De Britten willen hem aanhouden, omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht heeft overtreden door in 2012 de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnen te vluchten. Assange zit daar nog steeds.
  • De TU Delft organiseert een internationale anti-drone competitie. Op voormalig vliegveld Valkenburg, bij Leiden, gaan mensen in een wedstrijd drones proberen zo veilig mogelijk uit de lucht te halen. De competitie is bedacht omdat er nog geen perfecte manier is om vijandelijke apparaten uit de lucht te halen. En dat terwijl drones juist wél voor problemen kunnen zorgen.
  • De Eerste Kamer stemt over de omstreden donorwet van D66. Als die wet wordt aangenomen, dan ben je automatisch donor, tenzij je bezwaar maakt. Volgens D66 stimuleert de wijziging mensen om actiever over orgaandonatie na te denken

Wat heb je gemist?

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma moet binnen 48 uur opstappen. Doet hij dat niet, dan zal zijn partij, het ANC, hem uit zijn functie zetten. Partijleider Cyril Ramaphosa zou die boodschap in hoofdstad Pretoria persoonlijk aan Zuma hebben meegedeeld, meldt de staatsomroep.

Ander nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  • De eerste Nederlanders die in actie komen, zijn de shorttrackers. Vanaf 11.00 uur rijden de vrouwen de 500 meter (met finale) en de mannen op de kwalificaties van de 1000 meter en de relay.
  • Alle ogen in de olympische schaatshal zijn gericht op Kjeld Nuis en Koen Verweij. De Nederlanders zijn favoriet op de 1500 meter, waar ook Patrick Roest meedoet. De start is om 12.00 uur.
  • En dan krijgen Ireen Wüst en Marrit Leenstra nog hun medailles omgehangen van de 1500 meter van gisteren. Dat gebeurt om 11.00 uur op Medal Plaza.

De vierde dag van de Olympische Spelen NOS

En dan nog dit:

Wetenschappers maakten bekend dat bij een Amerikaanse liefst veertien wormen uit het oog zijn verwijderd. Daarmee is ze, voor zover bekend, de eerste mens die besmet is geraakt met een oogparasiet. Deze komt normaal gesproken alleen bij vee voor. Abby Beckly heet de pechvogel. Ze had de parasiet opgelopen tijdens paardrijden op het platteland.

Fijne dag!

STER Reclame