Flinke toename mbo-vacatures

Het aantal vacatures voor mbo'ers groeit fors. In de periode van maart tot en met augustus vorig jaar waren er 20 procent meer mbo-vacatures dan in dezelfde periode in 2016, zo'n 248.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie UWV.

De meeste vacatures waren vorig jaar tussen februari en augustus te vinden in de horeca en recreatie, bijna 50.000. Gevolgd door de detailhandel en dienstverlening, met 41.540 vacatures. Ook in zorg waren veel vacatures: bijna 20.000.

Door de gunstige arbeidsmarkt nam het aantal jongeren tot 27 jaar dat een WW-uitkering aanvraagt bij het UWV flink af, van 80.000 in 2016 naar 61.500 in 2017. De grootste afname was in Noord-Limburg, met 34 procent. Sectoren waar de werkloosheid minder afnam zijn de industrie, nutsbedrijven en delfstoffen.

Baanperspectief

Jongeren die een mbo-opleiding volgen hebben de grootste baankans als ze kiezen voor opleidingen als servicemonteur, verkoper in de detailhandel of verpleegkundige.

In alle regio's nam het aantal mbo-vacatures toe. De jeugdwerkloosheid is inmiddels terug op het lage niveau van voor de crisis, meldt het UWV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl