NOS NieuwsAangepast

Niet alle Koreaanse ondernemers zijn blij met de Spelen

  • Marieke de Vries

    correspondent China

  • Marieke de Vries

    correspondent China

De wind raasde vandaag over de pistes van het Phoenix Snow Park, hoog in de bergen van Pyeongchang. Volgens aanwezigen op de hellingen was de gevoelstemperatuur min 36 graden. Toch besloot de organisatie dat de finale van het slopestyle door moest gaan. De Nederlandse snowboardster Cheryl Maas was er niet over te spreken: "Dit zijn geen condities om een wedstrijd te beginnen. Niemand wist of je de landing wel zou halen en hoe ver je zou komen."

In het dorpje aan de voet van de pistes zijn ze de ijzige winters wel gewend. Sterker nog, de lokale ondernemers hebben er de afgelopen jaren goed geld aan verdiend. Toen aangekondigd werd dat de winterspelen naar dit gebied zouden komen ontstond er onder de Koreaanse bevolking een ware wintersport-hype.

Gestimuleerd door de promotiefilmpjes van de Zuid-Koreaanse regering reisden steeds meer mensen naar de bergen om te leren skiën en snowboarden. De overheid zorgde er met subsidies voor dat de prijzen voor de skipassen betaalbaar werden voor gewone mensen, want voorheen was wintersport in Korea alleen iets voor de elite.

Rinkelende kassa's

Die hele nieuwe doelgroep moest natuurlijk ook ski's en snowboards huren en dus rinkelden de kassa's bij de lokale wintersportondernemers, zoals Suk Jae Lee. De skipakken en snowboards vlogen over de toonbank. Maar vandaag is het uitgestorven in zijn winkel.

"Er is maanden gewerkt om die pistes tegenover mijn winkel op te bouwen. We waren tot 20 januari full time open, maar de klanten die kwamen klaagden over de bouwput op de pistes en vertrokken weer. Normaal zijn we in een wintersportseizoen drie maanden open, nu maar een maand. Dat kost ons veel geld."

De keerzijde van de Spelen: weinig handel voor winkeliers

Suk Jae in is niet alleen. Door het hele dorp hangen spandoeken met teksten als "Keep our right to live" en "2018 Pyeongchang Olympic kill us!!" Recht tegenover de ingang van het Phoenix Snow Park staat een tent, die de ondernemers hun 'base camp' noemen. Voor de ingang deelt protestleider Sung Bum Bae pamfletten uit, waarin ze hun ongenoegen duidelijk maken.

"Deze plek is afgesloten vanwege de Olympische spelen. We verhuren ski's en snowboards aan gewone mensen, maar juist voor gewone mensen is het onmogelijk om hier te komen. Ons werk is compleet stilgelegd." zegt Bae. "De overheid en het Olympisch comité hebben ons daar niet van tevoren op de hoogte van gesteld, daarom zijn we hier om te demonstreren."

De ondernemers willen in gesprek met het IOC en de lokale overheid om gecompenseerd te worden voor de misgelopen inkomsten.

  • NOS / Marieke de Vries
  • NOS / Marieke de Vries

Een stuk verderop heeft Ho Kang (34) een café. Normaal gezien zit het elke avond vol maar nu in aanloop naar de Olympische Spelen is het stil. De omzet is gedaald tot één tiende van wat het normaal in het wintersportseizoen is.

Naast bier serveert hij ouderwetse Koreaanse snacks zoals viskoekjes en gefrituurde kippenpoten. Koreanen zijn er dol op en staan 's avonds in de rij om het café binnen te komen. Maar dit jaar zijn er geen Koreaanse toeristen, want de pistes zijn dicht.

Cafe eigenaar Ho Kang

Toch maakt Ho Kang zich niet zulke zorgen als de eigenaren van de skishops. "Ondernemen is net als gokken, het ene jaar gaat het goed, het andere jaar niet."

Ondanks de financiële tegenslag blijft hij dan ook positief. Door de Olympische Spelen is de infrastructuur enorm verbeterd in de regio en ook gelooft hij dat er uiteindelijk meer toeristen zullen komen. "Mensen van over de wereld komen nu naar Korea, mensen die hier anders nooit gekomen waren. Ik denk dat dit heel goed is voor mijn zaak en voor mijn omgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl