Debutant en favoriet Nuis benadert 1.500 meter 'heel koeltjes'

Aangepast
ANP

Ja, hij is in vorm. In de ogen van Kjeld Nuis zijn er echter veel favorieten voor de olympische titel op de 1.500 meter. Ook na het uitsluiten van de Russen. "Maar", zegt hij, "ik mag echt niet klagen over hoe het hier gaat."

Nuis heeft het goede voorbeeld van zijn ploeggenoten Carlijn Achtereekte en Sven Kramer gekregen. Achtereekte won op de openingsdag verrassend de 3.000 meter, Kramer verlengde een dag later zijn olympische heerschappij op de 5.000 meter. "Ik ga proberen die reeks van onze ploeg in stand te houden", zegt Nuis.

Debutant

En hij heeft er zin in. Maandag legde Nuis tijdens de training nog een supersnel rondje op het ijs neer. Dat hij een debutant is op de Spelen, houdt hem niet bezig.

"Ik benader het als een normaal toernooi. Dat klinkt heel koeltjes, maar zo is het wel. Ik denk dat degene die straks het beste doet wat hij kan, de meeste kans maakt. Als ik dat doe, kom ik heel ver."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nuis: er zijn veel favorieten op de 1.500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Door de afwezigheid van de Rus Denis Joeskov, die als gevolg van de Russische dopingschorsing in Pyeongchang ontbreekt, is Nuis op voorhand verlost van een belangrijke concurrent. Joeskov, die wereldrecordhouder is op de mijl, wordt beschouwd als de beste 1.500 meter-rijder van de voorbije jaren. Maar het IOC heeft voor de Russische grootmeester de deur naar Zuid-Korea gesloten.

Geduchte concurrentie

Nuis houdt zich er niet mee bezig. Er blijven in zijn ogen bovendien genoeg schaatsers over die eveneens olympisch goud in het vizier hebben. Zoals Koen Verweij.

Nuis start in rit 14, voor zijn Nederlandse rivaal, die in rit 16 aan de bak moet. Daarna volgen nog twee ritten met geduchte concurrentie uit Noorse, Canadese en Amerikaanse hoek.

"Van Koen heb ik dit seizoen in de wereldbeker niet gewonnen. Dat lukte wel op het olympisch kwalificatietoernooi. Weliswaar met eenhonderdste van een seconde, maar het is een gewonnen race", kijkt Nuis met vertrouwen uit naar de krachtmeting van dinsdag.

STER Reclame