Met een brede glimlach heeft Sven Kramer in Pyeongchang zijn gouden medaille van de vijf kilometer in ontvangst genomen. Voor Kramer is het de derde keer op rij dat hij op die afstand het goud in ontvangst nam.

Kramer werd op het podium vergezeld door Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen. Voor hen was het de eerste olympische medailleceremonie ooit. Hun stralende gezichten deden dan ook niet onder voor die van Kramer.

Kramer vond Medal Plaza in Turijn het mooiste: en toen won ik niet eens Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als routinier op het gebied van huldigingen heeft Kramer genoeg vergelijkingsmateriaal. Behalve Pyeongchang kent hij ook de huldigingen in Sotsji, Vancouver en Turijn.

In 2006 won hij in Italië zijn eerste medaille op de vijf kilometer, een zilveren achter de Amerikaan Chad Hedrick. Toch maakte die ceremonie de meeste indruk.

"Turijn was eigenlijk de allermooiste", zegt Kramer zonder aarzeling. "En toen won ik niet eens. Dat was middenin de stad en voor mij werd een Italiaan gehuldigd. Dat was zo indrukwekkend."

In Zuid-Korea is de ceremonie bij een gevoelstemperatuur van meer dan tien graden onder nul in de bergen, op een locatie waar de alpineonderdelen ook worden afgewerkt.

Als het aan Kramer ligt, is het niet zijn laatste gang naar het podium. "Een EK of WK winnen zou niet moeten wennen, maar het went wel. Alleen Medal Plaza bij de Olympische Spelen went nooit."

STER reclame