Ellen Johnson Sirleaf
NOS Nieuws

Afrikaanse leiderschapsprijs eindelijk weer toegekend

Na drie jaar wordt de Mo Ibrahim-prijs voor goed Afrikaans leiderschap weer toegekend. In 2015 en 2016 waren er geen kandidaten die voldeden aan de voorwaarden voor de miljoenenprijs: een leider moet hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het land en aan het eind van een ambtstermijn vrijwillig vertrekken.

Oud-president Ellen Johnson Sirleaf van Liberia voldoet nu wel aan de criteria. Eerder dit jaar maakte ze plaats voor haar opvolger George Weah. Ook versterkte ze Liberia's positie op elk van de veertien categorieën die voor de Ibrahim-prijs worden bijgehouden.

Sirleaf werd in 2006 gekozen, als eerste vrouwelijke president van het continent. Nadat ze in 2011 was herkozen, mocht ze zich vorig jaar niet voor een derde termijn verkiesbaar stellen van de grondwet. In 2011 won ze de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar inzet voor vrouwenrechten.

Sirleaf heeft een fundament gelegd waarop Liberia verder kan bouwen.

Jury Mo Ibrahim-prijs

De jury van de Ibrahim-prijs roemt Sirleaf omdat ze rust bracht in haar land na een slepende burgeroorlog en de democratie versterkte. Kritiek dat Sirleaf te weinig deed aan corruptie en nepotisme doet daar niks aan af voor de jury: "Er zijn altijd tekortkomingen en Liberia kent nog veel uitdagingen. Maar desalniettemin heeft Sirleaf een fundament gelegd waarop Liberia verder kan bouwen."

Mo Ibrahim zelf is blij dat Sirleaf de prijs wint. "Ze heeft onder moeilijke omstandigheden haar land naar een vreedzame en democratische toekomst geleid. Ik ben blij dat de prijs voor het eerst naar een vrouw gaat en hoop dat Sirleaf mensen in Afrika en elders blijft inspireren."

Vijf winnaars

De Britse telecommiljardair Mo Ibrahim stelde de prijs in 2007 in om goed leiderschap in Afrika te bevorderen. Hoewel het in principe een jaarlijkse prijs is, werd hij tot nu toe slechts vijf keer uitgereikt. Eerder wonnen oud-presidenten uit Mozambique, Botswana, Kaapverdië en Namibië.

De winnaar krijgt 5 miljoen dollar gespreid over tien jaar en daarna levenslang nog eens 200.000 dollar per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl