Wekdienst 12/2: ANC-top over Zuma en Zijlstra liegt over ontmoeting

Aangepast
ANP

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak over een lekkende medewerker van de Koninklijke Marechaussee, gaat minister Van Nieuwenhuizen naar Varik en wordt mogelijk meer duidelijk over het lot van de Zuid-Afrikaanse president Zuma.

Vandaag vallen er winterse buien, de meeste in de noordelijke helft van het land. Lokaal is er kans op onweer. Tussen de buien door is er zon. Het wordt 4 of 5 graden.

Het KNMI heeft vanwege het winterweer code geel afgekondigd. Weggebruikers moeten tijdens de ochtendspits rekening houden met gladheid.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

 • De top van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC komt bijeen om te praten over president Jacob Zuma. De president is omstreden door verschillende corruptieschandalen. Het gesprek gaat naar verwachting over Zuma's vertrek.
 • De rechtbank in Arnhem doet uitspraak in de zaak van een medewerker van de Koninklijke Marechaussee die geheime informatie zou hebben gelekt. Het Openbaar Ministerie eist een jaar cel.
 • Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, brengt een bezoek aan het Gelderse Varik. Bij het dorp moet een hoogwatergeul komen, maar bewoners vrezen dat ze bij hoogwater op een eiland komen te wonen.
 • Vanavond worden in Amsterdam de Edison Popprijzen uitgereikt aan Nederlandse artiesten. Er zijn prijzen te vergeven voor de genres pop, rock, hiphop, dance, alternative, volksmuziek en Nederlandstalig. Ook is er een prijs voor de beste nieuwkomer, song, videoclip en album.

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

 • Rond 11.00 uur krijgt Sven Kramer zijn olympisch goud van de 5.000 meter van gisteren omgehangen op Medal Plaza.
 • De schaatsafstand van vandaag is de 1.500 meter voor vrouwen. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra doen voor Nederland mee. De race begint om 13.30 uur en is live te volgen op NPO 1, NOS.nl en NPO Radio 1.
 • Verder is er aan het eind van de ochtend en in het begin van de middag onder meer biatlon, freestyle ski, rodelen, skispringen, curling en ijshockey.

Programma dag 3 NOS

Wat heb je gemist?

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin in 2006. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de VVD'er niet bij een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Dat geeft hij toe in een interview met de Volkskrant.

De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in een speech in 2016 dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland'. "Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten," zou de minister Poetin hebben horen zeggen. "En Kazachstan was nice to have."

Zijlstra zegt dat hij het verhaal van iemand anders heeft 'geleend'. Door te vertellen dat hij bij een ontmoeting met Poetin was, wilde hij zijn bron beschermen.

Ander nieuws uit de nacht:

 • Snowboardster Cheryl Maas kwam in actie bij de finale van de slopestyle. Een succes werd het niet, ze werd 23ste. Al was het een aparte finale: vanwege de hevige wind ging de ene na de andere onderuit. De Amerikaanse Jamie Anderson prolongeerde haar titel.
 • De wind blijft voor problemen zorgen in Zuid-Korea. Gisteren werd de afdaling voor de mannen uitgesteld, vandaag de reuzenslalom voor de vrouwen. Er zijn windstoten gemeten van 140 kilometer per uur.
 • De Canadese kunstrijders hebben met groot vertoon van macht de olympische titel in de landenwedstrijd voor zich opgeëist. Het zilver was voor Rusland, dat vier jaar geleden het goud in de wacht sleepte.
 • Het Britse koningshuis heeft in een officiële verklaring bekendgemaakt hoe de grote dag van prins Harry en Meghan Markle er op 19 mei gaat uitzien. Het stel trouwt die dag om 12.00 uur 's middags in Windsor Castle.

En dan nog dit:

De presentatrice van de Amerikaanse zender NBC had bij de openingsceremonie van de Spelen een opvallend feitje te melden over Nederland. "Het is waarschijnlijk geen nieuws voor jullie dat de Nederlanders heel erg goed zijn in schaatsen", zei ze.

Ze kwam daarna met een opmerkelijke verklaring voor onze schaatsprestaties: "Waarom zijn ze zo goed, vragen jullie je misschien af. Omdat schaatsen een belangrijk vervoersmiddel is in een stad als Amsterdam. Zoals jullie allemaal weten hebben ze daar veel grachten, en die kunnen bevriezen in de winter."

Fijne dag!

STER Reclame