ANP

Goedemorgen! Op dag twee van de Olympische Spelen rijdt Sven Kramer de 5.000 meter. En op veel plaatsen in (zuidelijk) Nederland zijn er weer veel carnavalsoptochten, vandaag begint het officieel.

Het is bewolkt vandaag en het waait stevig. Af en toe schijnt de zon even. Later op de dag kunnen er enkele winterse buien vallen. Het wordt 5 of 6 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig.

weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Omwonenden van de Doubletstraat in Den Haag demonstreren vanmiddag omdat ze prostitutieramen in de straat willen sluiten. Zij willen een einde aan de seksuele uitbuiting van vrouwen in hun wijk en eisen goede uitstapprogramma's.

In grote delen van (zuidelijk) Nederland is vandaag het officiële begin van het carnaval. Onder meer in Weert, Tilburg, Maastricht, Heerlen en Den Bosch zijn optochten.

In de Eredivisie voetbalt Ajax om 12.30 uur thuis tegen FC Twente. Om 14.30 uur ontvangt Vitesse Feyenoord en speelt NAC Breda in Rotterdam tegen Excelsior. De laatste wedstrijd is FC Groningen - ADO Den Haag. Die wedstrijd begint om 16.30 uur.

Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

Alle ogen in de Zuid-Koreaanse schaatshal zijn gericht op Sven Kramer, de torenhoge favoriet op de 5.000 meter. Ook Bob de Vries en Jan Blokhuijsen doen mee voor Nederland. De afstand begint om 08.00 uur Nederlandse tijd. Vanaf 07.30 uur begint onze schaatsuitzending op NPO 1 en NOS.nl. Kramer rijdt in de voorlaatste rit tegen de Duitser Patrick Beckert. Dat zal rond 09.40 uur zijn.

Verder op het programma vandaag:

Pyeongchang vandaag: dit is dag twee NOS

Wat heb je gemist?

Snowboardster Cheryl Maas was klaar voor haar begin van de Olympische Spelen. Ze zou starten in de kwalificatieruns van de slopestyle, maar de harde Zuid-Koreaanse wind gooide roet in het eten. Maas en haar concurrenten doen aankomende nacht (02.00 uur Nederlandse tijd) een nieuwe poging.

De olympische afdeling bij de mannelijke skiërs ging ook niet door. Er zouden windvlagen van minimaal zeventig kilometer per uur zijn gemeten op de piste en dat maakte het onverantwoord om naar beneden te gaan. De afdaling is verplaatst naar donderdag 15 februari.

Ander nieuws uit de nacht:

Bol.com is gestopt met de verkoop van lachgaspatronen. Volgens NH Nieuws doet de webwinkel dat omdat steeds meer tieners de patronen gebruiken als lachgas.

Rutte herdenkt in Zuid-Korea slachtoffers Koreaanse Oorlog. Premier Rutte overhandigde een boek met daarin de ervaringen van Nederlandse militairen die meevochten in de burgeroorlog, waarbij 123 Nederlanders omkwamen. Er vielen naar schatting 2 miljoen burgerslachtoffers.

Boko Haram laat dertien gijzelaars vrij in Nigeria. Onder hen zijn tien vrouwen die gevangen zijn genomen bij een aanval van de terreurgroep. De drie anderen zijn docenten van een universiteit.

Rutte bij het Nederlands oorlogsmonument in Hoengseong NOS/Jozephine Trehy

En dan nog dit:

In de Amerikaanse stad Miami is een lerares ontslagen omdat ze op sociale media foto's had geplaatst van haar huwelijk met een vrouw. Vorig weekend plaatste ze de foto's, een paar dagen later kreeg ze te horen dat ze weg moest vanwege het homohuwelijk.

De lerares gaf al zeven jaar les op een christelijke basisschool. Volgens de directeur van de school was het een moeilijke maar noodzakelijke beslissing.

Een groep ouders heeft nog geprotesteerd tegen haar ontslag. Ze vinden haar een goede lerares en zeggen dat ze er geen problemen mee hebben dat ze openlijk homoseksueel is.

Fijne dag!

STER reclame