In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Bol.com is gestopt met de verkoop van lachgaspatronen

Bol.com is gestopt met de verkoop van lachgaspatronen die gebruikt worden voor slagroomspuiten. De webwinkel verkocht ze op de afdeling Koken, meldt NH Nieuws.

De webwinkel stopt omdat de lachgaspatronen in combinatie met ballonnen "voor een recreatief doel worden gebruikt." Daarmee doelt een woordvoerder op het gebruik als drug.

Op Bol.com zijn de patronen niet te vinden. "Aangezien de patronen steeds meer in opspraak raken en er eind vorig jaar is aangekondigd dat op korte termijn voor het kopen van lachgaspatronen in de Warenwet strengere bepalingen zullen worden opgenomen, hebben wij vorige maand besloten de artikelen niet langer te verkopen", zegt de woordvoerder.

Vitaminetekort

Volgens verslavingsdeskundigen van het Trimbos-instituut gebruiken steeds meer jongeren en jongvolwassenen lachgas als een roesmiddel. Het middel wordt dan geïnhaleerd uit een ballon gevuld met lachgas uit slagroompatronen.

Het risico op ernstige acute gezondheidsincidenten is gering, maar op de lange termijn is het gebruik schadelijk. Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Deze effecten zijn (deels) omkeerbaar.

Een revalidatie-arts waarschuwde onlangs dat extreem gebruik ernstige schade aan het ruggemerg kan veroorzaken. De overheid wil het voor minderjarigen moeilijker maken om lachgaspatronen aan te schaffen.

Eerder besloten andere verkopers - de groothandels Sligro, Makro en Hanos - al het aantal verpakkingen per klant te beperken. Ook de Blokker verkoopt minder pakjes per keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl