Een van de wagens van het Rode Kruis waarmee de gegijzelden zijn opgehaald. ICRC

Terreurgroep Boko Haram heeft in Nigeria dertien gijzelaars vrijgelaten. Onder hen zijn tien vrouwen die gevangen zijn genomen bij een aanval van de terreurgroep. De drie anderen zijn docenten van een universiteit.

Volgens de Nigeriaanse regering heeft het Rode Kruis bemiddeld bij de vrijlating van de dertien. In een verklaring laat het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) weten dat het zich alleen als neutrale tussenpersoon heeft opgesteld en niet betrokken was bij de onderhandelingen.

De groep gijzelaars werd zaterdagmiddag opgehaald door medewerkers van het Rode Kruis. Ze zijn door het Nigeriaanse leger overgebracht naar de hoofdstad Abuja waar ze de president ontmoeten.

De Nigeriaanse regering strijdt al meer dan tien jaar tegen Boko Haram. De terroristen streven naar een streng islamitische staat. Boko Haram heeft naar schatting 20.000 mensen vermoord in Nigeria en de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen. Door het aanhoudende geweld zijn zo'n 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

STER reclame