Rus en Hogenkamp komen tekort in Fed Cup-duel met VS

Aangepast
Arantxa Rus en Venus Williams EPA

Nederland, dat aantreedt zonder kopvrouw Kiki Bertens, staat na de openingsdag van het Fed Cup-duel met titelhouder Amerika met 2-0 achter. Arantxa Rus boog in Asheville voor Venus Williams (1-6, 4-6), waarna Richèl Hogenkamp na een sterke start alsnog verloor van Coco Vandeweghe (6-4, 6-7 (6), 3-6).

Voor Rus (WTA-138) was het de eerste confrontatie met zevenvoudig grandslamwinnares Williams, die nog altijd in de mondiale top-10 staat. In de eerste set had ze bitter weinig in de melk te brokkelen bij de 37-jarige routinier, ook al omdat de Nederlandse vier dubbele fouten en slechts twee winners afleverde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland kijkt tegen achterstand aan in Fed Cup-duel met VS
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de tweede set speelde Rus met meer overtuiging, terwijl de service van de slordige Williams een stuk minder liep. Na vier breaks was het 2-2. Rus werkte vervolgens nog wel drie breakpoints weg op 2-4, maar daarna drukte Williams door. Het was voor de 37-jarige Amerikaanse haar duizendste wedstrijd als prof.

Uitbarsting

Hogenkamp en Vandeweghe ontmoetten elkaar ook al voor het eerst. Vandeweghe (WTA-18) haalde in september de halve finales van de US Open. Bij de Australian Open van dit jaar vloog ze er al in de eerste ronde uit, nadat ze tijdens haar partij tegen Timea Babos meerdere waarschuwingen had ontvangen.

Ook tegen Hogenkamp misdroeg ze zich: nadat ze vanaf 4-2 zeven games op rij had verloren - en dus de eerste set had moeten inleveren -, sloeg ze haar racket aan barrels. De uitbarsting pakte goed uit voor Vandeweghe, die er een tiebreak uitsleepte die ze met 8-6 won. Over dergelijke veerkracht bleek de Nederlandse nummer 108 van de wereldranglijst in de derde set niet te beschikken.

STER Reclame