Akwasi Frimpong vlak voor een run
NOS NieuwsAangepast

Akwasi Frimpong skeletont voor Ghana en Amsterdam-Zuidoost: 'Tsjakka'

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Ook al zijn anderen veel beter, Akwasi Frimpong trekt alle aandacht naar zich toe op de olympische skeletonbaan. De 31-jarige Ghanese Nederlander staat in de belangstelling van de wereldpers. Hij verwezenlijkt zijn olympische droom in Zuid-Korea. Na twee mislukte pogingen staat hij aan de start van de Olympische Spelen.

"Het is gewoon tsjakka! Prachtig. Ik droom hier al 15 jaar van. Ik wil een barrière breken door als donkere man te laten zien dat ik ook kan sleeën."

Frimpong liep gisteren als vlaggendrager en enig atleet voor Ghana het stadion binnen. Hij is in het West-Afrikaanse land geboren, kwam op zijn achtste naar Nederland en woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam-Zuidoost. "Ik heb nog niets voor mijn land Ghana kunnen doen. Ik hoop hiermee jongeren te inspireren hun dromen na te jagen. Ik doe het voor Ghana en voor Amsterdam-Zuidoost."

Bekijk hier hoe Akwasi Frimpong zijn eerste afdaling van de olympische baan in Pyeonchang maakt:

'Het is gewoon tsjakka, het is gewoon prachtig'

In 2008 kreeg Frimpong de Nederlandse nationaliteit. Hij probeerde twee keer eerder voor ons land aan de Olympische Spelen mee te doen. Als sprinter kwam hij net tekort om zich voor Londen (2012) te kwalificeren. Ook als lid van een Nederlands bobsleeteam lukte het hem niet om naar Sotsji (2014) te gaan. Maar nu staat hij er.

Waar andere atleten geconcentreerd hun start afwachten en zich in alle rust voorbereiden op hun afdaling loopt Frimpong omringd door internationale pers de baan op. Zich bewust van alle camera's visualiseert hij nog één keer de olympische afdaling in gedachte. En dan gaat hij.

Liggend op zijn buik dendert hij naar beneden en amper 53 seconden later is zijn eerste afdaling in Pyeongchang een feit. De atleten halen op de baan een topsnelheid van zo'n 125 kilometer per uur met hun gezicht op nog geen 10 centimeter boven het ijs.

Zijn trainingstijd komt bij lange na niet in de buurt van de toppers. Met zijn sprintverleden is hij in staat om snel te starten, maar hij moet het manoeuvreren van de slee over het ijs nog beter in de vingers krijgen. Toch was hij heel tevreden over zijn eerste training. "Ik bleef op mijn slee en dat is belangrijk. Ik ben ook pas twee jaar bezig en normaal gesproken duurt het vier tot zes jaar om het goed te leren."

Frimpong is ervan overtuigd dat hij er over vier jaar gewoon weer bij is bij de volgende Olympische Winterspelen in Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl