NOS SchaatsenAangepast

Knegt: kan niet anders dan tevreden zijn met zilver

Sjinkie Knegt gold vooraf als favoriet voor goud op de 1.500 meter, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver achter Lim Hyo-jun. "Het was net twee rondjes te lang, helaas", baalde de Fries.

"Ik kwam vrij vroeg op kop, met vijf rondes te gaan, dan is er geen weg meer terug. Ik ben blij dat er maar één overheen kwam. Met één ronde te gaan had ik nog het gevoel dat ik een jump kon maken, maar ik sneed mijn een na laatste bocht niet goed aan waardoor ik op de finish niks klaar kon maken."

Kleuter op het ijs

"Ik kan niet anders dan tevreden zijn met zilver, zoals de dag vandaag is verlopen", aldus Knegt, daarmee doelend op zijn matige serie. "De eerste rit was net alsof er een kleuter op het ijs stond, dat sloeg helemaal nergens op. Ik bakte er niks van, was gewoon te bang om acties te maken."

Bondscoach Jeroen Otter sloot zich bij de zelfkritiek van Knegt aan. "Sjinkie reed in de serie met poep tussen de benen. Maar ik snap dat je je geen fouten kan permitteren en hij had een pittige rit. Het was geen wandelingetje door het park. Maar dat hij zich laat passeren, is te min voor zijn kwaliteiten."

Otter: voetbal oorlog? Shorttrack is ook oorlog

Een uurtje later revancheerde Knegt zich. Otter: "In de halve finale deed hij het tegenovergestelde. Hij sleurde op kop en reed acht, negen ronden heel hard."

'Zilver is prachtig'

"En toen de Koreanen in de finale op kop kwamen, kon je twee dingen doen: voor de derde plek gaan of ze passeren. Dat kan Sjinkie heel goed. Lim kwam er toch weer voorbij, er was niks meer aan te doen. Maar zilver is prachtig."

Eind goed, al goed dus. Knegt: "Beginnen met een medaille is goed, ik denk dat het alleen maar beter kan in de rest van het toernooi. Er zijn nog drie kansen op goud en die ga ik met beide handen aanpakken."

Itzhak de Laat beleefde na zijn halve finale uiterst spannende momenten. De Leeuwarder eindigde als derde, niet genoeg voor een finaleplaats. De jury liet hem na het bestuderen van de beelden echter alsnog toe tot de eindstrijd. Daarin eindigde hij als zesde.

"Ik heb het spelletje goed gespeeld in een enorm zware halve finale", reageerde De Laat tevreden. "Ik heb goed gewacht, met op het einde een alles of niets inhaalactie. Het werd alles. dan sta je in de finale. Hoe de vertraging voor mij was? Ik dacht eerst dat ze een foutje gemaakt hadden, dat er B-finale had moeten staan. Het viel gelukkig mijn kant op."

Zijn knappe prestatie gaf De Laat vertrouwen voor de toekomst. "Ik laat zien dat ik het spelletje doorheb en de inhoud heb. De volgende Spelen sta ik er weer en ga ik gewoon voor die eerste drie plekken knokken. Een A-finale op je eerste dag op de Spelen, wat kun je nog meer wensen?"

Zwemdiploma

Zijn zesde plaats levert hem een olympisch diploma op. Of, zoals Jeroen Otter het noemt, een 'zwemdiploma'. De bondscoach is trots op de olympische debutant. "Hij is een racer en begrijpt het spel. Itzhak heeft de motor nog niet, maar de komende jaren gaan we nog veel van hem genieten."

De Laat: A-finale op eerste dag, wat kun je nog meer wensen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl