NOS SportAangepast

Van der Velden: ik baal, maar ben in no time terug

Niek van der Velden houdt de moed erin. Een val tijdens de vrije training maakte een vroegtijdig einde aan de Spelen van de 17-jarige snowboarder, die later vandaag wordt geopereerd aan een ernstige breuk in zijn rechterarm.

"Helaas heb ik vandaag mijn arm gebroken tijdens de training, kort voor de wedstrijd", aldus Van der Velden in een post op Instagram. "De wind droeg me een tikje verder dan ik wilde en ik maakte een smak. Ik baal dat ik niet in actie kon komen, want ik had er heel veel zin in. Maar: ik ben in no time terug! Operatie over een paar uur."

Humor

De jongeling sluit af met #staypositive, blijf positief, en is zelfs nog in staat de humor in te zien van het ziekenhuispakje dat hij in Zuid-Korea kreeg aangemeten: #nicepyjamas, mooie pyjama.

De positiviteit van Van der Velden kwam pas een paar uur na het ongeval. Chef de mission Jeroen Bijl trof namelijk een andere Van der Velden aan, toen hij hem kort na het incident sprak. "Hij heeft een forse breuk in zijn rechterbovenarm. Helaas, het is echt triest voor hem. Dit is een grote teleurstelling voor zo'n jonge gozer, hartstikke triest."

"Hij had zelf hoge verwachtingen", weet Bijl. "Hij kwam ook als eerste Nederlandse sporter in actie. Hij zei tegen me: mensen blijven misschien wel op voor mij, om te kijken vanuit Nederland. Ik zei hem: daar moet je allemaal niet mee bezig zijn, probeer nou maar gewoon zo snel mogelijk te herstellen."

Bijl over Van der Velden: grote teleurstelling voor zo’n jonge gozer

Coach Frank van der Putten zag de val van dichtbij. "Niek vloog wat te hard over de eerste schans, waarschijnlijk omdat hij last kreeg van een windvlaag. Ik zag dat het een flinke crash was en wist eigenlijk meteen dat hij niet zou kunnen starten. In het ziekenhuis zagen we dat het einde verhaal was."

"Het gaat naar omstandigheden goed, maar hij baalt vooral dat hij niet heeft kunnen laten zien wat hij in zich heeft. Hij stond er goed voor, had lekkere trainingsdagen gehad. Het balen overheerst", aldus Van der Putten.

Premier was net op weg

Premier Mark Rutte was al op weg naar de piste om Van der Velden in actie te zien. "Op weg naar hem toe hoorden we van zijn val. Dat is natuurlijk vreselijk tragisch", aldus Rutte.

"Aan de andere kant, hij is 17 jaar oud, zit dacht ik nog op de havo. Dus we wensen hem een waanzinnig mooie toekomst en er komen nog heel veel Winterspelen. Maar uiteraard is dit voor hem heel jammer."

Minister-president Rutte leeft mee met Van der Velden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl