'D66 gebruikt Forum als trampoline voor gemeenteraadsverkiezingen'

Joost Vullings en Max van Weezel NOS

De aanvallen van D66 op het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zijn een riskante campagnestrategie voor de gemeenteraadsverkiezingen, is de conclusie in de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van Weezel. Bij een tweestrijd profiteren meestal beide partijen.

"Dus als D66 heeft geconcludeerd dat het FvD bestreden moet worden, dan is het logisch dat je je uitspreekt", zegt Vullings. "Maar daar zit dus het risico in dat je zo'n partij daarmee ook groter kan maken."

Dé tegenpool van Baudet?

Amsterdam is de enige gemeente waar Forum voor Democratie deelneemt aan de verkiezingen. "Daar proberen bijna alle linkse partijen zich te profileren als dé tegenpool van Thierry Baudet", zegt Van Weezel. "Ze weten dat een "horserace" in hun beider belang is. Maar D66 gaat daarin het verst."

Dat begon met de Ien Dales-lezing door vicepremier Kajsa Ollongren waarin zij het Forum voor Democratie hekelde als een partij die discrimineert op ras. Ollongren ontkende in Nieuwsuur dat haar felle toespraak "een campagnestunt" was. "Maar daar geloof ik helemaal niets van", zegt Van Weezel.

De stemming van Vullings en Van Weezel (30)

De aanval door Ollongren staat niet op zichzelf. De fractieleider van D66 in Amsterdam, Reinier van Dantzig, zei in het Parool dat hij misselijk wordt van "het racistische Forum voor Democratie". En Tweede Kamerlid Jan Paternotte antwoordde op de vraag of hij Baudet racistisch vindt: "Als het kwaakt als een eend, is het meestal een eend".

"Hij durft het net niet hardop te zeggen, maar op deze manier zeg je het toch", vindt Vullings. "Ze hebben vol de aanval gekozen".

D66 heeft veel baat gehad bij de jarenlange tweestrijd met de PVV in de Tweede Kamer, stelt Van Weezel. "Alexander Pechtold heeft mij eens verteld over zijn strategie. Zodra Wilders naar de microfoon ging, liep hij mee, wetende dat Wilders het NOS Journaal van 20.00 uur zou halen. Wie was de enige andere politicus die je dan ook in het Journaal zag? Jawel, Alexander Pechtold."

Succesvolle strategie

De strategie was succesvol, meent Van Weezel. "Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kreeg D66 in Amsterdam veel stemmen van Marokkaanse kiezers, die eigenlijk maar twee politici kenden van tv: Wilders en Pechtold."

In Amsterdam wordt het spannend of D66, nu de grootste partij in de hoofdstad, GroenLinks kan verslaan bij de verkiezingen in maart. "Eigenlijk is de werkelijke tweestrijd met GroenLinks", zegt Vullings. "In feite gebruik je de strijd met het Forum voor Democratie dus als een trampoline. Ik vraag mij dan wel af: gaat het nou om het bestrijden van ideeën, of probeer je alleen maar groter te blijven dan GroenLinks? Waarschijnlijk beide."

STER Reclame