Hugo de Jonge ANP

Vicepremier De Jonge vindt uitspraken die bij Forum voor Democratie zijn gedaan over ras en IQ "volmaakt idioot". In de wekelijkse persconferentie van de premier zei hij dat hij het op dat punt eens is met zijn collega-vicepremier Ollongren.

De Jonge (CDA) werd gevraagd wat hij vond van de speech die Ollongren vorige week heeft gehouden. De D66-minister zei daarin dat Forum voor Democratie discrimineert op ras en daarmee verder gaat dan de PVV. Baudet heeft naar aanleiding van die speech aangifte tegen haar gedaan.

De Jonge vond het een heel mooie speech, die vooral over artikel 1 van de Grondwet ging "en hoezeer we dat actief moeten bewaken". "Natuurlijk ben ik het daarmee eens en natuurlijk heeft zij op dat punt namens het hele kabinet gesproken. Dit is een speech waar je met zijn allen zeker achter kan staan."

Wel wijst hij erop dat Ollongren een persoonlijk verhaal hield. "Het voorbeeld van Forum voor Democratie is persoonlijk gekozen en ze begint met te zeggen: 'Als progressief-liberaal vind ik... '. Ik denk dat menigeen in dit kabinet zich niet als progressief-liberaal wil afficheren. Maar het hoofdpunt van de speech gaat over artikel 1 en natuurlijk is dat een verhaal dat door het hele kabinet gehouden zou kunnen worden; dat is ons uit het hart gegrepen."

Niet afgestemd

Het kabinet wist niet van tevoren wat Ollongren zou gaan zeggen. "We zijn met zijn 25'en in het kabinet," zei De Jonge, "dus je kunt onmogelijk met zijn allen elkaars speeches gaan zitten lezen. Dan krijgen we het wel heel erg druk. Dus het was niet afgestemd en dat doen we eigenlijk nooit."

Premier Rutte is bij de opening van de Olympische Spelen in Zuid-Korea. De Jonge nam hem waar als voorzitter van de wekelijkse ministerraad. Rutte zei gisteren al dat hij geen bezwaar had tegen de speech van Ollongren.

STER reclame