SPD-leider Schulz toch geen minister in Duitsland

Aangepast
EPA

De Duitse SPD-leider Martin Schulz wordt toch geen minister van Buitenlandse Zaken. Hij ziet af van de functie vanwege de discussie die binnen de sociaal-democratische partij is ontstaan over zijn positie, schrijft hij in een verklaring.

Die discussie brengt een succesvol resultaat bij de ledenraadpleging over het regeerakkoord in gevaar, zegt Schulz. Volgens hem moet het partijbelang prevaleren boven zijn persoonlijke ambitie om minister te worden.

Draai

Over de positie van Schulz was discussie ontstaan vanwege zijn draai na de teleurstellend verlopen verkiezingen in september. Aanvankelijk kondigde hij aan dat zijn partij in de oppositie zou gaan, maar uiteindelijk schoof hij toch aan bij CDU/CSU voor coalitieoverleg.

De onderhandelingen leidden deze week tot een akkoord met bondskanselier Merkel. Er zou een kabinet komen waarin Schulz zelf minister van Buitenlandse Zaken zou worden.

Woede

Het onderhandelingsresultaat veroorzaakte woede bij onder anderen partijkopstuk Sigmar Gabriel, Schulz' voorganger als partijleider en de huidige minister van Buitenlandse Zaken. In Duitse media sprak hij over "gebroken beloftes".

Schulz benadrukt in zijn verklaring dat het in het landsbelang is dat de SPD-leden het regeerakkoord goedkeuren. Hij zegt dat het leven van de Duitsers er in veel opzichten op vooruit zal gaan.

Door zijn gedraai is de kritiek binnen en buiten zijn partij gewoon te groot geworden. Zijn positie was onhoudbaar.

Correspondent Judith van de Hulsbeek

Onduidelijk is nu wat Schulz na dit besluit gaat doen. Eergisteren gaf hij nog het partijvoorzitterschap op, maar toen was hij nog in de veronderstelling dat hij minister zou worden.

"Maar door zijn gedraai is de kritiek binnen en buiten zijn partij gewoon te groot geworden", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Zijn positie was onhoudbaar."

Schulz werd begin vorig jaar benoemd tot partijleider, na een carrière in de Europese politiek. Aanvankelijk deed hij het goed in de peilingen, maar het resultaat bij de verkiezingen viel tegen. "Daarmee is het maar de vraag geworden of Schulz wel in de SPD blijft en zelfs of er nog een plek voor hem is in de Duitse politiek", zegt Van de Hulsbeek.

STER Reclame