Barnier staat alleen op de persconferentie over de brexit-onderhandelingen
NOS Nieuws

EU waarschuwt voor harde brexit zonder overgangsperiode

Er kan alsnog een harde brexit komen, zonder overgangsperiode. Daarvoor waarschuwt EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Een nieuwe onderhandelingsronde tussen de Britten en de EU is in mineur geëindigd: de partijen blijven het over veel zaken oneens.

Daarmee is het optimisme dat er in december nog was over de brexit-onderhandelingen alweer voorbij. Toen spraken de Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie nog af dat er een overgangsperiode zou komen, zodat burgers en bedrijven zich beter kunnen voorbereiden op de brexit. Over de voorwaarden van zo'n overgangsperiode moet nog wel gesproken worden.

Volgens Barnier is het moeilijk om het over die voorwaarden eens te worden. Zo willen de Britten niet toezeggen dat EU-burgers die tijdens de overgangsperiode naar Groot-Brittannië verhuizen, dezelfde rechten krijgen als de mensen die dat daarvoor deden. Ook willen de Britten een bezwaarprocedure tegen nieuwe EU-regelgeving waarin ze geen zeggenschap hebben gehad. Tenslotte willen de Britten de mogelijkheid om zich bij nieuwe EU-samenwerking aan te sluiten, als ze dat willen.

De Britten moeten de consequenties accepteren van de beslissing om de EU te verlaten

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier

Barnier: "Ik ben verrast door deze onenigheden. De Britten moeten de consequenties accepteren van de beslissing om de EU te verlaten." Komt er geen overeenkomst op deze punten, dan komt er ook geen overgangsfase, zegt Barnier.

Barnier stond voor het eerst na een onderhandelingsronde alleen op het podium van de Europese Commissie. Alle vorige persconferenties waren gezamenlijk, met de Britse onderhandelaar David Davis. Het was gelijk een van de meest pessimistische persconferenties die de EU-onderhandelaar tot nu toe hield.

Ook over Ierland had Barnier harde woorden. Als de Britten er inderdaad voor kiezen om uit de interne markt en uit de douane-unie te stappen - en dat lijkt de lijn van de Britse regering - dan zijn grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland niet te voorkomen. Dat is het nachtmerriescenario voor zowel de Britten als voor de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl