De Samjiyon-band tijdens een eerder optreden in eigen land ap

150.000 Koreanen wilden naar uniek concert Noord-Koreaans orkest

tijd van publicatie Aangepast

Grote belangstelling voor het optreden van de Samjiyon Band, de dag voor de opening van de Winterspelen. Veel landen hebben muzikanten met hun sportploegen meegestuurd, maar dat er een Noord-Koreaans orkest in Zuid-Korea speelt, is bijzonder. De laatste keer dat Noord-Korea een orkest de grens naar het buurland liet passeren, was tijdens een gezamenlijk concert in 2000.

Ruim 150.000 Zuid-Koreanen probeerden aan een kaartje te komen voor één van de twee optredens van het orkest. Voor elk optreden heeft de overheid 800 kaartjes beschikbaar gesteld. Een deel daarvan werd verloot, een deel is weggegeven aan speciale genodigden.

Het 137-koppige orkest speelde serenades voor een groot publiek, terwijl buiten tientallen demonstranten hun ongenoegen uitten over het communistische bewind van Noord-Korea. Dat weerhield het publiek er niet van om uit volle borst mee te zingen met het traditionele Noord-Koreaanse lied: 'Nice to meet you again'. De muzikanten speelden ook bekende Westerse en Aziatische nummers.

Geen toegift

Het optreden duurde anderhalf uur. Ondanks langdurig applaus van het enthousiaste publiek, kwam het orkest na het slotnummer niet terug voor een toegift.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Noord-Koreaans orkest razend populair

Veel mensen hopen dat de sport het ijs tussen de beide Korea's enigszins breekt. Noord-Korea heeft ook 229 cheerleaders naar de Winterspelen gestuurd. De verhouding tussen de buurlanden is al lange tijd gespannen, maar de laatste maanden is de sfeer verder verslechterd door de nucleaire testen die Noord-Korea uitvoert. De VS, bondgenoot van Zuid-Korea, heeft de regering van leider Kim Jong-un sancties opgelegd en dat neemt hij Zuid-Korea niet in dank af.

STER Reclame