Vijftien medailles is het doel van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Chef de mission Jeroen Bijl zei een dag voor de opening dat zijn ploeg van 33 sporters in staat moet zijn dat aantal te halen. De ondergrens van TeamNL ligt op dertien plakken.

"Op die dertien medailles mag je ons afrekenen. Wij financieren de sport en de bonden. Pas kort voor de Spelen kun je een doelstelling neerleggen. Dan weet je waar je ploeg toe in staat is, hoe de concurrentie bijvoorbeeld is", aldus Bijl.

Vier jaar geleden in Sotsji stond de teller na ruim twee weken wintersport op 24 medailles, een ongekend aantal voor Nederland. De Spelen van Nagano in 1998 staan op de tweede plaats met elf medailles.

Waarschuwing

Het langebaanschaatsen moet traditiegetrouw voor het grootste aantal medailles zorgen, maar Bijl waarschuwde wel. "We moeten nog maar zien of het zo makkelijk gaat als dat iedereen zegt."

Ook van de shorttrackers, en dan met name van Sjinkie Knegt, wordt in Pyeongchang veel verwacht. "Twaalf jaar geleden is in die sport uit het niets een programma opgebouwd. De laatste jaren is de stap naar de wereldtop gezet", roemde Bijl de inbreng van bondscoach Jeroen Otter. "De shorttrackers gaan zeker meedoen om de medailles."

Ambitie

In de bergen verblijven vier Nederlandse sporters. De verwachtingen liggen daar minder hoog. "Cheryl Maas doet voor de derde keer mee. Ze heeft de ambitie uitgesproken om voor een medaille te gaan. Ze heeft podiumplaatsen behaald, is zeer ervaren", sprak Bijl zich hoopvol uit over de snowboardster.

STER reclame