NOS VoetbalAangepast

Ajax blijft eenvoudig overeind tegen onrustig Roda JC

Een veel sterker Ajax heeft met 4-2 gewonnen bij Roda JC, dat twee keer hoop putte uit een treffer. Daardoor blijft de ploeg in het spoor van koploper PSV, dat woensdag met 1-0 won van Excelsior. Het verschil is nog wel zeven punten.

Donny van de Beek juicht na zijn treffer tegen Roda JC

Net als in het eerdere duel in Amsterdam (5-1) kende Ajax een valse start tegen de Limburgers.

Binnen twee minuten keken de Amsterdammers, met debutant Rasmus Kristensen, al tegen een achterstand aan. Lasse Schöne leed knullig balverlies op het middenveld en bij de voorzet van Mikhail Rosheuvel liepen Joël Veltman en doelman André Onana elkaar in de weg.

De volledig vrijgelaten Simon Gustafson raakte de bal vervolgens niet eens goed, maar Frenkie de Jong kwam toch net te laat om de bal nog voor de lijn te kunnen wegwerken.

Niet veel later zorgde Donny van de Beek op aangeven van Nicólas Tagliafico alweer voor de gelijkmaker. Het was al de negende treffer voor de middenvelder deze jaargang.

Donny van de Beek krijgt de felicitaties van Klaas-Jan Huntelaar en Justin Kluivert

Halverwege de eerste helft kreeg de thuisclub nog een tegenvaller te verwerken. Schalke-huurling Donis Avdijaj, de laatste weken een van de smaakmakers in Kerkrade, moest naar de kant met een hamstringblessure.

Zijn vervanger Livio Milts stond nauwelijks in het veld of Hakim Ziyech had de bezoekers al op fraaie wijze op voorsprong gebracht. Ziyech, de laatste tijd nogal eens bekritiseerd door de eigen fans, poeierde de bal onhoudbaar in de kruising en vierde dat demonstratief met de armen over elkaar.

Hakim Ziyech viert zijn treffer tegen Roda JC op geheel eigen wijze

Roda liet zich niet uit het veld slaan en op slag van rust moest Onana katachtig redding brengen op een schot van Tsiy Ndenge. In de tweede helft viel weinig te genieten en de 3-1 van Klaas-Jan Huntelaar kwam dan ook uit de lucht vallen. De spits werd op maat bediend door Van de Beek, omspeelde doelman Hidde Jurjus en schoof rustig binnen.

Invaller Jorn Vancamp leek de spanning terug te brengen met de aansluitingstreffer, maar nadat Huntelaar op aangeven van Tagliafico zijn tweede doelpunt van de avond had laten aantekenen was het Limburgse verzet gebroken.

In de slotfase mocht Amin Younes nog even invallen. De Duitser, die onlangs op het laatste moment een transfer naar Napoli annuleerde, had maandag al gespeeld en gescoord met Jong Ajax.

Onrustig

De supporters van Roda JC mochten lang blijven hopen op een goed resultaat, maar toch was het onrustig op de tribunes. Tijdens de wedstrijd werd op spandoeken het vertrek geëist van algemeen-directeur Wim Collard, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de wankele sportieve en financiële positie van de club.

Supporters van Roda JC ageren tegen de clubleiding in het duel met Ajax

Mogelijk komt daar binnenkort verandering in, nu bekend is geworden dat de hechtenis van investeerder Aleksander Korotajev in de Verenigde Arabische Emiraten is beëindigd.

Een jaar geleden meldde de Russisch-Zwitserse zakenman zich in Kerkrade als redder van Roda JC, maar door zijn belastingconflict en de daaropvolgende gevangenisstraf in de Emiraten was van een vruchtbare samenwerking tot op heden nauwelijks sprake.

Korotajev zal op korte termijn nog niet naar Kerkrade reizen. Eerst wil hij in Dubai zijn naam volledig zuiveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl