De Mexicaanse politie bewaakt de plek waar een lid van een drugskartel is gedood
NOS NieuwsAangepast

Rabobank schikt voor 298 miljoen euro in VS

De Rabobank heeft voor 298 miljoen euro een schikking getroffen met justitie in Amerika. De bank had de interne controles niet op orde waardoor voor honderden miljoenen dollars aan drugsgeld via de Amerikaanse Rabobank-dochter RNA in Californië werd witgewassen.

De Amerikaanse autoriteiten kregen het filiaal van Rabobank National Association, vlak bij de Mexicaanse grens, in 2006 in het vizier. In 2013 startte justitie een onderzoek naar verdachte transacties. Via het bankkantoor werd geld van een Mexicaans drugskartel witgewassen.

Rabobank bekende ook schuld voor het aanvankelijk belemmeren van het onderzoek, toen ontdekt werd dat een flink aantal transacties van klanten wezen op drugssmokkel, georganiseerde misdaad en witwassen. Volgens de openbaar aanklager koos de Rabobank er in het begin voor om een andere kant op te kijken en de tekortkomingen in het anti-witwasprogramma te verbergen.

Medeplichtig aan misdaden

"De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar", zegt Rabobank-topman Wiebe Draijer in een reactie. "Rabobank is volledig gecommitteerd aan de hoogste niveaus van integriteit en aan strikte naleving van alle toepasselijke wetten, voorschriften en normen in elk van de markten en jurisdicties waarin zij actief is", benadrukt hij. De bank had al bekendgemaakt dat er 310 miljoen euro was gereserveerd voor de schikking.

Met de schikking is de zaak in de VS afgerond. De vraag is nu of de zaak nog een staartje krijgt in Nederland. Een in Amsterdam woonachtige Mexicaan heeft vorig jaar een aanklacht ingediend tegen Rabobank wegens medeplichtigheid aan de misdaden van drugskartels, waaronder duizenden moorden.

Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of het de Rabobank in Nederland strafrechtelijk gaat vervolgen naar aanleiding van de aangifte. "De schikking laat zien dat er bewijs is dat er grote fouten zijn gemaakt en strafbare feiten zijn gepleegd", zegt Göran Sluiter, advocaat van de Mexicaan Fernandó Hernández. "Het witwassen had ook gevolgen voor de Mexicaanse burgerbevolking. Wij hopen dat het OM zo spoedig mogelijk met een besluit komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl