Ryszard Czarnecki, weggestemde vice-voorzitter van het Europees Parlement
NOS NieuwsAangepast

Poolse vice-voorzitter EP weggestemd om nazi-vergelijking

Een nazi-vergelijking heeft de Poolse vice-voorzitter van het Europees Parlement zijn functie gekost. Het parlement stemde de Pool Ryszard Czarnecki vandaag met de vereiste tweederde meerderheid weg.

Czarnecki had zijn landgenote Rosa Thun uitgemaakt voor 'szmalcownik'. Dat is de Poolse term voor nazi-collaborateurs, die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben verraden. Czarnecki is lid van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Thun is een liberaal conservatief.

Primeur

De beledigingen waren de fractieleiders in het verkeerde keelgat geschoten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het parlement dat een functionaris moet vertrekken op grond van artikel 21 van het Europees Handvest, dat discriminatie in elke vorm verbiedt.

Bepaald is dat Czarnecki wordt opgevolgd door een landgenoot en PiS-lid. Hij kan wel aanblijven als parlementslid. Czarnecki maakt in het Europees Parlement deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, die wel achter hem bleef staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl