M/V-loonkloof of onvergelijkbaar werk? Tesco riskeert miljardenclaim

Tegen het Britse supermarktconcern Tesco is een schadeclaim in de maak vanwege het vermeende loonverschil tussen mannen en vrouwen. Volgens Britse media kan het bedrag oplopen tot omgerekend 4,5 miljard euro voor 200.000 winkelmedewerkers, voornamelijk vrouwen.

De claim kan de grootste worden in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk - waar het gaat om de loonkloof tussen man en vrouw.

Advocatenkantoor Leigh Day maakt de claim namens honderd winkelmedewerkers. De groep vrouwen zegt dat ze tot 3,30 euro minder per uur krijgen dan hun mannelijke collega's die werken in het magazijn, schrijft The Guardian.

'Schande dat we moeten knokken'

Een van hen is Pam Jenkins (57). Ze werkt nu 26 jaar in de supermarkten van Tesco. "Het is een goede werkgever, maar ze moeten de feiten onder ogen zien. We willen dat ze de ongelijkheid rechtzetten. Het is een schande dat we daar in deze tijd nog voor moeten knokken."

De grote vraag is: hoe vergelijkbaar is het magazijnwerk, voornamelijk door mannen gedaan, met het werk in de winkel, meestal gedaan door vrouwen? Op Twitter is daar volop discussie over. "De gendervergelijking gaat hier niet op", twittert Nik Holmes. "De banen zijn volledig anders. Werk maar een dagje mee en je zult het merken."

Winkelmedewerker Jenkins zegt dat er inderdaad kleine verschillen zijn tussen de twee banen, maar dat ze wel dezelfde waarde hebben. "Wij werken met klanten, de mannen niet. Zij zetten het op de heftruck en wij zetten het in de schappen."

Allebei fysiek werk, benadrukt ook advocaat Paula Lee. Zij vertegenwoordigt de groep van honderd vrouwen. "We geloven dat door ingebakken vooroordelen winkelpersoneel jarenlang onderbetaald is. Het is complex, maar we moeten veranderen hoe we werk meten en beoordelen op waarde."

Strategie om aandacht te krijgen

De rechter zal uiteindelijk bepalen wie er gelijk heeft. De Britse staatssecretaris Greg Clark van handel is verbaasd over de potentiële schaal van de claim. Hij vindt het nog te vroeg om in te gaan op de details van zaak.

Volgens correspondent Tim de Wit heeft de bekendmaking van de Tesco-claim een strategische reden. "Het wordt nu naar buiten gebracht om meer aandacht te krijgen voor de zaak. In de hoop nog meer mensen over te halen tot aansluiting bij de claim."

De discussie over loonverschillen in het Verenigd Koninkrijk is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Er loopt bijvoorbeeld een vergelijkbare zaak tegen supermarktketen Asda die draait om 20.000 medewerkers.

De stad Birmingham ging in 2014 akkoord met een schadeclaim van ruim een miljard voor tienduizenden vrouwen. Bedoeld voor onderbetaalde thuiszorgers, schoonmakers en koks. Vorig jaar was er ook ophef over de grote verschillen tussen salarissen voor presentatoren en correspondenten van de BBC.

Achterstallig

Mochten de vrouwen in de Tesco-zaak gelijk krijgen, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Gesteund door een eventuele positieve uitspraak spannen vrouwen wellicht sneller een rechtszaak aan over onderbetaling. Mogelijk ook in andere sectoren.

Het kan Tesco per winkelmedewerker zo'n 22.500 euro kosten voor achterstallig loon over de laatste zes jaar. De eerste claims zijn ingediend bij een bemiddelingsdienst. Dat is de eerste stap tot een rechtszaak bij het zogenoemde werktribunaal van het Verenigd Koninkrijk. Een openbaar orgaan bij conflicten tussen werknemers en werkgevers.

Tesco zegt in een reactie dat de aanklacht nog niet binnen is. Daarom reageert het bedrijf niet inhoudelijk op de claim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl