ABN-topman Kees van Dijkhuizen
NOS NieuwsAangepast

ABN-topman mailt medewerkers over onrust: 'Laat je niet afleiden'

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen noemt het buitengewoon vervelend dat er in de top van het bedrijf onrust is. Afgelopen maandag maakte president-commissaris Olga Zoutendijk bekend per direct te stoppen met haar functie als voorzitter van de raad van commissarissen. Er was binnen de bank kritiek op haar manier van leidinggeven.

ABN Amro-topman Van Dijkhuizen heeft de medewerkers van de bank een mail gestuurd over de situatie. "Het staat uitgebreid in de krant. Dan zit iedereen, tot kantoor Breda, te denken wat gebeurt daar in Amsterdam", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom heb ik een mail gestuurd met de boodschap: We betreuren zeer dat dit gebeurt, maar laat je vooral niet afleiden."

Mail van ABN Amro-topman

Voormalig topman Gerrit Zalm zegt in het FD dat hij grote moeite had met Zoutendijk. "Naar mijn mening is het een ongelukkige benoeming geweest die de bank schade berokkent. Vooral haar rol bij mijn opvolging acht ik kwalijk."

Naar mijn mening is het een ongelukkige benoeming geweest

Voormalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm in het FD

Toen Zalm stopte bij de bank was Zoutendijk mede verantwoordelijk voor het benoemen van een opvolger. Volgens Zalm was ze zelf uit op de baan. "Je kunt niet in een benoemingscommissie zitten en jezelf proberen te lanceren als opvolger van de bestuursvoorzitter."

Van Dijkhuizen wil niet zeggen of hij zelf ook moeite met haar had. "We hebben allemaal als er signalen waren intensief gesprekken gevoerd met haar. Ik dus ook", is het enige wat hij daarover kwijt wil.

Interne mail

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei gisteren bij RTLZ verrast te zijn over het opstappen van Zoutendijk. "Het stond niet op ons netvlies. In zijn algemeenheid is het belangrijk dat instituten zoals ABN Amro zorgen voor stabiliteit. Dat betekent dat je graag wil dat commissarissen hun termijn uitdienen."

Het verwijt dat het vertrek van Zoutendijk zorgt voor instabiliteit spreekt ABN Amro-topman Van Dijkhuizen tegen. "De bank is stabiel, dat kan ik u vertellen. U ziet het ook aan onze resultaten. Er is geen enkel probleem met de continuïteit van deze bank."

Weinig beren op de weg

ABN Amro maakte vanochtend bekend dat de winst het afgelopen jaar is gestegen met een derde naar 2,8 miljard euro. Door de aantrekkende economie wordt er meer verdiend en tegelijkertijd wordt er bespaard op de kosten. De bank heeft nu 1700 werknemers minder dan een jaar geleden. Bij de bank werken nu nog 19.954 mensen, vijf jaar geleden waren dat er nog 23.059.

Van Dijkhuizen ziet weinig beren op de weg voor dit jaar. Over de beursdalingen van deze week maakt hij zich geen zorgen. "Nee hoor, dit is een hele normale ontwikkeling. Niks aan de hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl