Nederlander is vermogender, veel rijke dorpen in Noord-Brabant

time icon Aangepast
ANP

Nederlandse huishoudens zijn in 2016 rijker geworden dankzij de gestegen huizenprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens had in 2016 een eigen huis. Dat was goed voor meer dan de helft van het eigen vermogen.

Het vermogen steeg met bijna 10 procent tot 22.000 euro. Zonder het woningbezit mee te tellen, was het vermogen even hoog als het jaar ervoor.

Rijken wonen in Brabant

Het aantal miljonairs nam met 9000 toe tot 167.000. In Laren (Noord-Holland) was het doorsnee vermogen het grootst. Verder telt Noord-Brabant opvallend veel rijke dorpen. Zes van de tien rijkste gemeenten liggen in die provincie, onder meer Oirschot, Hilvarenbeek en Alphen-Chaam.

Dit heeft ook te maken met de vele boerenbedrijven in Brabant. De grond, stallen en machines van agrariƫrs zijn bij elkaar - op papier - veel geld waard. Een op de vijf werkende miljonairs is boer.

Grote steden armer

In Rotterdam is het doorsnee vermogen met 1900 euro het laagst. Ook inwoners van Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben een klein vermogen. In grote steden wonen relatief veel mensen in de bijstand, jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die meestal weinig vermogen hebben opgebouwd.

Het CBS rekent met een doorsnee vermogen in plaats van met het gemiddelde vermogen, omdat deze laatste maatstaf een vertekend beeld geeft door een paar zeer hoge uitschieters.

Doorsneevermogens van Nederlandse huishoudens 1 januari 2016 CBS

STER Reclame