Julian Assange spreekt vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen (mei 2017) Reuters

Het is WikiLeaks-oprichter Julian Assange nog niet gelukt om een Brits arrestatiebevel van tafel te krijgen. Hij had een Britse rechtbank gevraagd om dat bevel in te trekken. De rechter beslist volgende week over zijn verzoek.

De Britten willen Assange aanhouden omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht heeft overtreden door in 2012 de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnen te vluchten. Hij zit daar tot de dag van vandaag in ballingschap. In december kreeg hij de Ecuadoraanse nationaliteit.

Zijn advocaat vindt dat Assange al genoeg gestraft is doordat hij al bijna zes jaar in de ambassade zit. Bovendien heeft Assange gezondheidsproblemen en is hij depressief.

Extra week voor argumenten

De rechter zei dat ze niet overtuigd is; ze vindt dat Assange zich moet overgeven aan de autoriteiten en zelf naar de rechtbank moet komen.

Wel heeft de rechter de verdediging in staat gesteld met extra argumenten te komen en is de definitieve uitspraak uitgesteld tot volgende week.

Zweedse verkrachtingszaak

Assange werd in 2012 in Groot-Brittannië aangehouden op verzoek van Zweden. In dat land werd hij vervolgd voor de verkrachting van twee vrouwen. De Zweedse justitie besloot in mei vorig jaar om de zaak te laten vallen, maar daardoor veranderde het Britse standpunt niet.

Het was de vraag of Assange de ambassade had durven verlaten als het arrestatiebevel was ingetrokken. Hij is er zelf van overtuigd dat de Amerikanen hem willen hebben voor het massale lekken van diplomatieke ambtsberichten in 2010. De Amerikanen hebben voor zover bekend evenwel nooit een officieel uitleveringsverzoek ingediend bij de Britten.

STER reclame